Ar sausi pusryčiai sveika? — Klaustukai.lt

Ar sausi pusryčiai sveika?

Ar pusryčių dribsniai sveiki, daugiausiai priklauso nuo to, kiek juose yra pilno grūdo. Tyrimai parodė, kad tie, kurie valgo daugiau pilno grūdo produktų, mažiau rizikuoja susirgti diabetu ir širdies ligomis. Tuo tarpu sausi pusryčiai, pagaminti iš perdirbtų grūdų, neduoda jokios naudos sveikatai.

Kad sausi pusryčiai būtų sveiki, juose turi būti daug naudingų sveikatai medžiagų, mažai cukraus, sočiųjų arba trans riebalų. Žinoma, sunku rasti tokius, kurie ir turėtų visas tas naudingas savybes, ir dar būtų skanūs. Jeigu mėgstate sausus pusryčius, kuriuose yra daug spalvų ir dirbtinių kvapų, tada jau teks rinktis tarp skonio ir maistinės vertės. Bet jeigu jums patinka dribsniai, pagaminti iš skrudinto pilno grūdo, turinčius šiek tiek riešutų ir džiovintų vaisių, tai tokie yra tikrai sveiki. Džiovinti vaisiai irgi prideda sausiems pusryčiams maisto medžiagų. Pvz., ketvirtyje stiklinės razinų yra apie 1.5 g skaidulų, 4% rekomenduojamos vitamino E dienos normos ir 6% vitaminų B1, B6, geležies, magnio ir seleno normos. Bet kai pažiūrite į sudėtį, pamatote, kad vienoje dribsnių su razinomis porcijoje yra 19 g cukraus. O taip yra dėl to, kad čia įskaičiuojamas visoks cukrus, net ir tas, kuris yra natūraliuose šaltiniuose, tokiuose kaip džiovinti vaisiai. Reikia žiūrėti, kiek ten yra pridėto cukraus, o ne cukraus apskritai.

Sėlenų dribsniai turi žemą glikeminį indeksą – kukurūzų dribsnių glikeminis indeksas yra daugiau kaip dukart didesnis. Vienas tyrimas parodė, kad sėlenų įtraukimas į dietą 40-75 metų vyrams sumažina riziką priaugti svorio. Tiriant 38-80 metų moteris paaiškėjo, kad kuo daugiau jos valgė pilno grūdo ir daug skaidulų turinčių produktų, tuo mažiau jos priaugdavo svorio. O perdirbtų grūdų produktų vartojimas duodavo priešingą poveikį.

Rekomenduojama, kad pridėtas cukrus apskritai neviršytų 25% visų kalorijų. Nors dribsniams specifinių rekomendacijų ir nėra, logiška manyti, kad ir juose iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 25% kalorijų. (Jeigu ten yra džiovintų vaisių, galima ir daugiau.) O cukraus kalorijų procentą galima apskaičiuoti taip:

  • Vienoje porcijoje esančio cukraus gramų skaičių padauginkite iš 4 (viename grame cukraus yra 4 kalorijos);
  • padalinkite šį skaičių iš bendro vienoje porcijoje esančių kalorijų skaičiaus;
  • padauginkite iš 100, kad gautimėte procentus.

Nors galite rasti daug rūšių dribsnių, kurių vienoje porcijoje yra 5 arba daugiau gramai skaidulų, kai kurie iš jų turi daugiau negu 25% kalorijų iš cukraus. Bet jeigu jų yra mažiau kaip 30% ir pirmas ingredientas yra pilni grūdai, o skonis geras, tai irgi yra neblogas pasirinkimas. Žodžiu, jei norite išsirinkti tikrai sveikus sausus pusryčius, visuomet žiūrėkite jų sudėtį.

Skanių pusryčių!

http://www.webmd.com/food-recipes/features/choosing-healthy-breakfast-cereal

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *