Kaip pasigaminti gumos?

Jei namie galima pasigaminti visokių saldainių, kodėl tada nepasigaminus ir kramtomos gumos? Tą galima padaryti naudojant gumos bazę arba bičių vašką.

Klasikinė burbulinė guma

  • 1/3 stiklinės gumos bazės
  • 3/4 stiklinės cukraus pudros
  • 3 šaukštai kukurūzų sirupo
  • 1 šaukštas glicerino
  • 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties
  • 5 lašai kvapų
  1. Pakaitinkite ingredientus. Į viršutinę dvigubo puodo dalį sudėkite gumos bazę, kukurūzų sirupą, gliceriną, citrinos rūgštį ir kvapus. Mišinį kaitinkite, kartkartėmis pamaišydami šaukštu, kol jis sutirps į vientisą masę. (Gliceriną ir gumos bazę turbūt geriausia užsisakyti internetu – nežinau ar Lietuvoj kas nors prekiauja tokiais dalykais.) Galite įlašinti keletą lašų maistinių dažų. Jei neturite dvigubo puodo, galite jį pasigaminti iš dviejų paprastų – didelio ir mažo. Į didįjį puodą įilkite keletą centimetrų vandens ir pastatykite jų ant viryklės. Mažąjį puodą įdėkite į didįjį, kad jis plaukiotų vandeny. Visus ingredientus, išskyrus cukraus pudrą, sudėkite į mažąjį puodą ir užkaiskite viryklę. Mišinį kaitinnkite, gerai mašydami.
  2. Padarykite cukraus pudros šulinį. Atidėkite į šalį apie šaukštą cukraus pudros, o likusią dalį suberkite ant pjaustymo lentos arba kitokio švaraus paviršiaus. Cukraus pudros krūvoje pirštais padarykite įdubimą.
  3. Supilkite gumos bazę į tą šulinį. Žiūrėkite, kad į mišinį nepatektų vandens.
  4. Suminkykite kramtomosios gumos tešlą. Pirštus išsitrinkite trupučiu cukraus pudros ir pradėkite minkyti gumos bazę su cukraus pudra. Minkykite mažiausiai 15 minučių, kol tešla pradės nebelipti prie rankų.
  5. Suvoliokite tešlą, kol ji pasidaro panaši į ilgą ploną virvę. Stenkitės, kad ta virvė būtų vienodo storumo. Supjaustykite virvę į mažus gabalėlius. Arba galite tešlą iškočioti ir supjaustyti gabaliukais, ar tešlos gabaliukus suvolioti į kamuoliukus.
  6. Užbaikite gumą. Pavoliokite jos gabaliukus į cukraus pudrą, kad nesuliptų. Iš pergamentinio popieriaus pridarykite saldainių popieriukų ir suvyniokite gumos gabalėlius.

Natūrali bičių vaško guma

  • 1/2 stiklinės bičių vaško (maistinio)
  • stiklinė cukraus pudros
  • 3 šaukštai medaus
  • pipirmėtės arba cinamono ekstrakto
  1. Ištirpinkite vašką. Sudėkite vašką į dvigubą puodą, pastatykite jį ant viryklės ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Palaukite, kol vaškas išsilydys.
  2. Pridėkite medaus. Medų sudėkite į puodą ir sumaišykite su tirpintu vašku. Jei norite, galite medų pakeisti kukurūzų sirupu.
  3. Pridėkite kvapiklių. Vaško gumai labai tinka pipirmėčių kvapas. Galite išbandyti ir cinamoną, citriną arba saldymedį. Sulašinkite apie penkis lašus kvapų ir gerai išmaišykite. Dar galite pridėti ir smulkiai supjaustytų žolelių, pvz., rozmarimo arba mėtų lapų.
  4. Sudėkite cukrų. Cukraus pudrą sumaišykite su gumos baze. Mišinys turėtų kiek sutirštėti. Paragaukite mišinio ir jeigu reikia, pridėkite daugiau cukraus arba kvapų.
  5. Supilkite gumą į formeles. Naudokite saldainių, ledukų ar kokias kitas mažas formeles. Padėkite gumą į šaldytuvą, kol sukietės, tada išimkite iš formelių.

Sėkmės ir skanios gumos 🙂

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.