Kokia tikimybė užsikrėsti kirminais, kitais parazitais valgant sūdytą lašišą. Dėkoju.

Bent jau Lietuvoje tai, kaip teigiama, nedidelė. Tiesa, kirmėlių vandenyse visada būna – nieko čia nepadarysi, ir jų lervas žuvys praryja kaip maistą, todėl parazitinių kirmėlių lervas jos paprastai turi žarnyne. Jeigu vos pagauta žuvis iškart išdarinėjama, pasišalina ir lervos, o jeigu ne, jos gali migruoti į raumenis, iš kur jau būtų galima užsikrėsti parazitais suvalgius nelabai termiškai apdorotą žuvį. Bet jeigu tokią žuvį tam tikrą laiką palaikai -20 C šaldiklyje, parazitai žūva. Beje, ta lašiša, kurią paprastai perkame, būna auginta žuvininkystės ūkiuose kur nors Norvegijoje, o ten jos šeriamos specialiu pašaru, kuriame parazitų nebūna. Kitas dalykas, jei lašiša pagauta kokioje Lietuvos upėje.

Pagal ES reikalavimus, maistui tiekiamuose žuvies produktuose iš viso neturi būti jokių kirminų. Kadangi į Lietuvą jie paprastai atvežami sušaldyti, gyvų parazitų ten kaip ir nebūna. Pagal dabartinius reikalavimus, reikia, kad visi žuvų ir moliuskų produktai, skirti vartoti žali arba pusžaliai (pvz., sūdyti ar marinuoti), būtų prieš tai užšaldomi – -20 C mažiausiai 24 val. arba -35 C mažiausiai 16 val. Panašūs reikalavimai ir daugelyje kitų pasaulio šalių, pvz., JAV.

http://vmvt.lt/lt/naujienos/2341/

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 4.5 / 5. Vertintojų: 2

Kol kas įvertinimų nėra.