Kuo žmogaus organizmui svarbus pienas?

Piene yra daug žmogui naudongų maisto medžiagų. Štai kai kurios iš jų:

  • Kalcis. Pienas ir pieno produktai yra geriausi kalcio šaltiniai. Kalcis organizme atlieka daug funkcijų, bet svarbiausia iš jų – sveikų kaulų ir dantų palaikymas. Kalcis taip pat svarbus kraujo krešėjimui ir žaizdų gijimui, normalaus kraujospūdžio palaikymui ir raumenų susitraukimui, įskaitant širdies darbą. Svarbu, kad kartu su turtingu kalcio maistu vartotumėte vitamino D šaltinius, nes vitaminas D padeda plonosioms žarnoms įsisavinti kalcį. Stiklinėje pieno yra 306 mg kalcio.
  • Cholinas. Pienas taip pat yra vienas geriausių cholino šaltinių – tai svarbi maisto medžiaga, kuri naudinga miegui, raumenų vystymuisi, mokymuisi ir atminčiai. Cholinas padeda palaikyti ląstelių membranų struktūrą, padeda pernešti nervų impulsus, padeda įsisavinti riebalus ir mažina chronišką uždegimą.
  • Kalis. Jei vartoji dauga kalio, mažiau rizikuoji susirgti insultu, širdies ligomis, turėti aukštą kraujospūdį, jis apsaugo nuo raumenų masės praradimo, saugo kaulų tankį ir mažina inkstų akmenų susidarymą. Didelis kalio suvartojimas yra susijęs su 20% mažesne mirties rizika dėl šių priežasčių. Rekomenduojamas kalio kiekis suaugusiesiems yra 4700 mg per dieną.
  • Vitaminas D yra svarbus kaulų sveikatai, padeda kaulams augti, formuotis ir atsistatyti. Vitaminas D taip pat vaidina svarbų vaidmenį kalcio įsisavinime ir imunitete. Vitamino D trūkumas susijęs su osteoporoze, depresija, lėtiniu nuovargiu, raumenų skausmais, PMS, hipertenzija, krūties ir storosios žarnos vėžiais.

Galima pieno teikiama nauda sveikatai:

  • Kaulų sveikata: visi yra girdėję, kad pienas sveika kaulams. Taip yra dėl jame esančio kalcio ir vitamino D. Tačiau svarbu maitintis sveikai ir subalansuotai, nes vien tik kalcio ir vitamino D negana, norint išvengti osteoporozės. Taip pat prie kaulų sveikatos prisideda reguliarus fizinis aktyvumas, nerūkymas ir maistas, kuriame mažai natrio ir daug kalio.
  • Kraujospūdis ir širdies sveikata: padidėjęs kalio suvartojimas gali vaidinti svarbų vaidmenį plečiamt kraujagysles ir mažinant kraujospūdį. Vienas tyrimas parodė, kad tie, kurie suvartodavo 4069 mg kalio per dieną, 49% mažiau rizikavo numirti nuo išeminės širdies ligos negu tie, kurie suvartodavo mažiau kalio (apie 1000 mg per dieną).
  • Vėžys: rizika numirti nuo storosios ir tiesiosios žarnos vėžio didžiausia tuose kraštuose, kurie gauna mažiausiai saulės šviesos. Kai kurie tyrimai rodo, kad viena iš priežasčių – vitaminas D, kuris galbūt prisideda prie ląstelių augimo reguliavimo ir apsaugos nuo vėžio. Kiti tyrimai parodė, kad padidėjęs kalcio ir laktozės suvartojimas su pienu gali padėti išvengti kiaušidžių vėžio.
  • Depresija: tinkami vitamino D kiekiai padeda gamintis serotoninui – hormonui, susijusiam su nuotaika, miegu ir apetitu.
  • Raumenų auginimas ir svorio metimas: pienas – natūralus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Sveiko raumenų kiekio palaikymas yra svarbus medžiagų apykaitai, taip pat prisideda prie svorio metimo ir sveiko svorio palaikymo. Piene esantys baltymai padeda raumenims augti ir atsistatyti.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/273451.php

Atsakymas #2:

Pienas ir jo produktai yra vienas iš svarbių mūsų kasdieninės mitybos dalis. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų, vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, imuninių medžiagų. Nustatyta, jog piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.