Kaip panaikinti randus?

Randas yra natūrali gijimo proceso dalis, o jo išvaizda ir gydymas priklauso nuo daugelio faktorių. Čia turi reikšmės žaizdos dydis ir gylis, taip pat sužeidimo vieta, jūsų amžius, lytis, genai ir tautybė.

Randų tipai būna tokie:

  • Keloidiniai. Jie atsiranda dėl agresyvaus gijimo proceso ir pasidaro didesni negu kad buvo žaizda. Vėliau gali net pradėti trukdyti judesiams. Tokie randai gydomi chirurgine operacija, kurios metu randas šalinamas, steroidų injekcijomis, arba silikoniniais lakštais, kuriais randas lyginamas. Mažesni keloidiniai randai gali būti gydomi krioterapija (šaldymu naudojant skystą azotą). Keloidų susidarymo galima išvengti spaudimo procedūromis arba gelio pamušalu su silikonu, kol žaizda gyja. Dažniausiai keloidiniai randai susidaro tamsiaodžiams žmonėms.
  • Kontraktūriniai gali atsirasti apsideginus.Šitoks randas sutraukia odą, kas gali suvaržyti jūsų judesius. Kontraktūriniai randai gali pasiekti gilesnius sluoksnius ir paveikti jūsų raumenis bei nervus.
  • Hipertofiniai. Tai yra iškili ir raudoni randai, panašūs į keloidinius, bet neišsiplečia už žaizdos ribų. Gydomi steroidų injekcijomis, mažinančiomis uždegimą, arba silikono lakštais, sulyginančiais randus.
  • Spuogų randai. Jei kada turėjote bjaurių spuogų, gali būti, kad po jų liko randai. Spuogų randų rūšių yra daug, nuo gilių duobučių iki kampuotų ar atrodančių kaip bangos. Gydymas priklauso nuo randų tipo.

Spuogų gydymo būdai gali būti tokie:

  • Kremai, tepalai, geliai. Šiais produktais galima gydyti randus, likusius po įpjovimų ar kitokių sužeidimų.
  • Gydymas chirurginiu būdu. Tai gali būti įvairūs būdai, priklausomai nuo jūsų atvejo. Tai gali būti odos persodinimas, išpjovimas, dermoabrazija arba lazerinė chirurgija. Odos persodinimo atveju paimamas odos gabaliukas nuo kokios kitos jūsų kūno vietos. Dažniausiai taip daroma apdegusiems žmonėms. Jeigu randas trukdo kokioms jūsų kūno funkcijoms, chirurgas gali pašalinti kliūtį. Jei randas atsirado dėl chirurginės operacijos, prieš darant kokį sprendimą reikėtų palaukti bent metus. Dažnai su laiku randai išblunka ir pasidaro mažiau matomi.
  • Injekcijos. Steroidų injekcijos kartais naudojamos gydyti iššokusiems randams, tokiems kaip keloidiniai ar hipertrofiniai. Gydytojas gali tą procedūrą naudoti vieną arba kartu su kitais gydymo būdais.

Kitos injekcijų rūšys, tokios kaip kolagenas arba kiti „užpildai“, gali praversti jeigu randas yra įdubęs, bet jų poveikis paprastai būna neamžinas.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.