Ar rūkymas kenkia nėščiai moteriai?

Neabejotinai – nors tiesą sakant, rūkymas kenkia visiems. Tikrai blogai, kai nėščia moteris rūko ir negali mesti. Cigarečių dūmuose esama daugiau kaip 4000 skirtingų cheminių medžiagų, tarp jų tokių kaip cianidas ir švinas, ir mažiausiai 60 iš jų sukelia vėžį. O nėštumo metu visa tai tenka ir vaikui.

Iš tų daugybės cheminių medžiagų nėra nė vienos, kuri būtų naudinga kūdikiui, bet ypač nuodingos yra dvi – nikotinas ir anglies monoksidas. Jie prisideda prie kone visų nėštumo komplikacijų, susijusių su rūkymu. Rimčiausios iš jų – tarp jų negyvi gimę vaikai, priešlaikiniai gimdymai ir mažo svorio naujagimiai – susijusios su prastu kūdikio aprūpinimu deguonimi. Nuo nikotino siaurėja kraujagyslės, tai pat ir esančios virkštelėje. O be to, raudonieji kraujo kūneliai, kurie nešioja deguonį, vietoj deguonies pasičiumpa anglies monoksidą (smalkes).

Deguonies trūkumas pražūtingai veikia vaiko augimą bei vystymąsi. Rūkymas nėštumo metu padidina riziką, kad vaikas gims per anksti arba svers mažiau kaip 2.5 kg tik gimęs. Taip pat rūkymas padvigubina riziką, kad vaikas gims negyvas.

Kiekviena surūkyta cigaretė didina pavojų nėštumui. Žinoma, keletas cigarečių per dieną geriau negu pakelis, bet vis tiek anaiptol nėra saugu. Rūkaliaus kūnas jautriausiai reaguoja į pirmas nikotino dozes per dieną – iškart susiaurina kraujagysles, todėl net surūkyti vieną ar dvi cigaretes kasdien jau yra blogai.

Kaip rūkymas paveikia kūdikį:

Dydis ir svoris. Jeigu surūkote po pakelį per dieną, vidutiniškai naujagimis praras apie 0.25 kg. Jeigu du pakelius – tai kūdikis numes apie 450 g ar net daugiau. O tai vėliau turės jam blogų pasekmių visam likusiam gyvenimui.

Kūnas ir plaučiai. Jeigu kūdikis per mažas, dažniausiai ir jo kūnas būna nepakankamai išsivystęs. Plaučiai gali būti dar nepasiruošę savarankiškam darbui, taigi pirmosiomis dienomis naujagimiui gali tekti gyventi prijungtam prie respiratoriaus. Kai jie pradeda kvėpuoti patys (net jeigu tai daro tik gimę), kvėpavimo problemos gali ir toliau tęstis. Vaikai, kurių motinos nėštumo metu rūkė, ypač dažnai serga astma, ir jiems iškyla dvigubai ar net trigubai didesnė staigios kūdikių mirties sindromo rizika.

Širdis. Kūdikiai, kurių motinos rūkė pirmuoju nėštumo trimestru, labiau rizikuoja tik gimę turėti širdies defektų – nuo 20 iki 70% dažniau negu tie, kurių motinos nerūkė.

Smegenys. Rūkymas nėštumo metu gali paveikti smegenis visam amžiui. Tų moterų, kurios nėščios rūkė, vaikai ypač dažnai turi mokymosi sutrikimų, elgesio problemų ir mažesnius IQ.

Tikiuosi, aišku, kad nėštumo metu geriau nerūkyti. Ir iš viso nerūkyti – paskui gali būti sunku mesti, patapus nėščia.

http://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.