Kaip išmokti važiuoti dviračiu?

Jei dar nemoki važiuoti dviračiu ir norėtum išmokti, vadovaukis šiais patarimais:

  1. Susirask saugią vietą treniruotis. Lengviausia važinėti ant asfalto, bet nemalonu ant jo griūti. Jei bijai nugriūti, geriausia būtų važinėtis ant trumpos žolytės arba netgi tvarkingo žvyrkelio, tik žinok, kad ant tų paviršių sunkiau išlaikyti lygsvarą ir jos labiau priešinasi padangoms. Kokią vietą bepasirinktum, žiūrėk, kad ten būtų ir lygus paviršius, ir nedideli nuolydžiai, bet be siaurų vietų, stačių šlaitų ir eismo.
  2. Įsitikink, kad žinai, kaip saugiai važiuoti. Jei pirmą kartą sėdi ant dviračio, geriau nuleisk sėdynę tiek, kad galėtum kojomis liesti žemę. Taip pat patikrink ar kietos padangos, ar gerai veikia stabdžiai ir t.t. Jei mūvi ilgas neaptemptas kelnes, atsiraitok jas tiek, kad neįsiveltų į mechanizmą dešinėje dviračio pusėje. Venk ilgo sijono arba apdribusių drabužių (kurie gali įsipainioti į pavaras arba ratus) bei plonapadžių ar atvirais kojų pirštais batų (kitaip gali neišeiti efektyviai sustabdyti, jei negalėtum pasinaudoti stabdžiais). Geriau nevažinėk šaligatviu, nes gali įvažiuoti į kokį žmogų – iš tikrųjų, važinėti šaligatviu net ir negalima. Taip pat dėvėk šalmą.
  3. Įsitikink, kad moki stabdyti. Kai praktikuojiesi tą daryti, geriausia yra pavažiuoti ilgesnį atstumą ir truputį pristabdyti, kad esant reikalui galėtum nušokti. Jei dviračio stabdžiai yra ant rankenų, pirma patikrink, kuris stabdo priekinį ratą, kuris galinį. Galinis stabdis labiau tinka pradedantiesiems – dėl paprastumo. Priekinis stabdis daug geriau stabdo, bet netinkamai jį naudojant gali ištikti avarija. Jei atsisako galinis stabdis, tada priekinį reikia spausti po truputį, kol dviratis sustoja. Daug geriau įprasti naudoti priekinį stabdį, nes jis žymiai greičiau sustabdys dviratį negu galinis. O jeigu dviratis neturi stabdžių ant rankenų, vadinasi,jo stabdis kojinis. Norint stabdyti, reikia spausti pedalus atgal. Taikyk stipresnį ar silpnesnį spaudimą, priklausomai nuo situacijos.
  4. Sėsk ant dviračio. Nuleidus sėdynę tai turėtų būti nesunku.
  5. Treniruokis laikyti lygsvarą ant dviračio. Pasistumk kojomis ant lygaus paviršiaus ir pajausk, kaip dviratis rieda ir sukiojasi. Daryk tai tol, kol išsiugdysi gerą pajautimą ir šiek tiek pasitikėjimo savimi vairuojant dviratį. Pabandyk stipriai atsistumti ir „sklęsti“ iškėlus kojas aukštyn, vairuodama tik rankomis. Įsidėmėk, kad kūnas šiek tiek palinksta, norėdamas išlaikyti lygsvarą. Kai įprasi, pabandyk sukioti dviratį tik savo kūnu, kad dviratis sektų paskui tave; pamatysi, kad priekinis ratas automatiškai pasisuka. Tai pagrindiniai važiavimo dviračiu įgūdžiai: vairavimas ir pusiausvyra. Beje, pusiausvyrą lengviau laikyti tada, kai važiuoji greitai.
  6. Treniruokis važinėti nuo nedidelių nuokalnių. Užsivaryk dviratį ant kalvelės viršūnės, atsisėsk ant jo (abi kojos turi būti ant žemės, kol būsi pasiruošusi) ir važiuok žemyn, leisdama sau natūraliai sulėtinti greitį, kai pasieksi plokščią kelio dalį. Nulipk nuo dviračio ir jei reikia, pakartok, kad gerai priprastum jausti greitį, pusiausvyrą ir statumą. Kai įprasi, galėsi uždėti kojas ant pedalų ir truputį taip pavažiuoti, kad išlavintum pusiausvyros jausmą. O po to mėgink po truputį stabdyti, kai važiuosi žemyn, Tai daryk tol, kol pamatysi, kad tau nebereikia remtis kojomis į žemę, kad sustabdytum.
  7. Pasiruošk važiuoti dviračiu. Truputį pakelk sėdynę, bet vis tiek laikyk ją tiek žemai, kad jeigu ką, galėtum pasiekti žemę kojų pirštais.
  8. Važiuok nuo kalniuko į lygią vietą. Naudokis visais metodais, kuriuos išmokai, kad iš važiavimo neminant pereitum į mynimą ir užuot sustabdžius, šį kartą ir toliau važiuok lygia vieta. Treniruokis daryti posūkius pamažu, paskui staigiau. Kad galutinai sustotum, spausk stabdį ir vieną koją nuleisk žemyn, kad išsilaikytum.
  9. Nuo visiško sustojimo toliau mink lygia vieta. Žiūrėk, kad pedalas, ant kurio stovi tavo koja, būtų viename lygyje su kitu (laisvu) pedalu, o tada pradėk spausdama jį žemyn, tuo pačiu metu kitą koją keldama ant pedalo, tada važiuok. Taip daryk tol, kol gerai įprasi ant lygaus paviršiaus pradėti važiuoti ir paskui sustoti.
  10. Mink į kalną. Nuo lygaus paviršiaus pavažiuok į kalną, kad priprastum prie papildomo darbo minant aukštyn. Pasilenk į priekį arba netgi atsistok, kad galėtum panaudoti daugiau jėgos. Kelis kartus užvažiuok į kalną ir vėl nuvažiuok, kol gerai įprasi. Kai gerai įgusi tą daryti, tada važiuok į kalną, pusiaukelėje sustok ir tada toliau važiuok į kalną. Kai galėsi tai daryti visai lengvai, būsi pasiruošusi ir sudėtingesniam reljefui.

Sėkmingo važiavimo!

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 1 / 5. Vertintojų: 2

Kol kas įvertinimų nėra.