Kaip padaryti nuostabias nuotraukas?

Daug žmonių galvoja, kad užtenka įsigyti brangų fotoaparatą – ir nuotraukos eis kaip iš pypkės. Iš tikrųjų svarbiausia ne kuo fotografuoji, o kaip. Tam reikia ir patirties.

1. Supraskite savo fotoaparatą

Perskaitykite fotoaparato instrukciją. Išsiaiškinkite, ką daro kuris režimas arba mygtukas. Išmokite pagrindinių veiksmų, tokių kaip naudojimasis blykste (išjungti, įjungti arba auto), didinti arba mažinti vaizdą, ir spausti užraktą.

2. Pradėkite

  1. Nustatykite geriausią įmanomą raišką. Jeigu nuotrauka mažos raiškos, ją paskui bus sunku pataisyti; tai taip pat reiškia, kad negalėsite jos apkarpyti tiek, kiek didelės raiškos nuotraukos. Įsidėkite didesnės atminties kortelę.
  2. Pradėkite naudoti fotoaparatą su vienu iš automatinių nustatymų, jei tik turite pasirinkimą. Pats naudingiausias skaitmeniniame fotoaparate yra „Program“ arba „P“ režimas. Nekreipkite dėmesio į patarimus viską nustatyti rankiniu būdu – ne veltui per pastaruosius 50 metų fotoaparatai automatiškai fokusuoja ir parenka ekspoziciją. (Aš pati pradėjau fotografiją su tokiu fotoaparatu, kuris to nedarė, taigi prieš įsigydama naujesnį jau turėjau patirties su tuo.) Jeigu nuotraukos išeina prastai sufokusuotos arba ne tokios ekspozicijos, tada pradėkite ranka nustatinėti kai kurias funkcijas.

3. Ieškokite fotografijos galimybių

  1. Visur su savimi nešiokitės fotoaparatą. Tada pradėsite kitaip matyti pasaulį; ieškosite ir rasite galimybių padaryti gerų nuotraukų. Po to pradėsite daugiau fotografuoti, o kuo daugiau fotografuosite, tuo daugiau patirties įgausite. Be to, jei fotografuosite savo draugaus ir šeimą, jie pripras prie to, kad visuomet turite fotoaparatą. Todėl jie nebesijaus nejaukiai, kai jį išsitrauksite; taip galėsite padaryti natūralesnių nuotraukų. Nepamirškite pasiimti atsarginių baterijų arba kroviklį.
  2. Išeikite į lauką. suraskite motyvacijos išeiti lauk ir fotografuoti natūralioje šviesoje. Padarykite keletą paprastų nuotraukų, kad pradėtumėte jausti apšvietimą skirtingu paros metu. Vaikščiokite po lauką, ypač kai dauguma žmonių valgo, žiūri televizorių arba miega. Tuo metu apšvietimas būna geriausias ir neįprastas žmonėms, nes jie jo nemato!

4. Naudojimasis fotoaparatu

  1. Laikykite objektyvą be dangtelio, pirštų atspaudų, dulkių ir kitų kliūčių. Tokie trukdžiai gali sugadinti nuotraukas. Dabartiniams skaitmeniniams fotoaparatams, kur visą vaizdą matai gyvai, tai nėra didelė problema, ypač SLR. Bet vis tiek žmonės dar kartais padaro tokių klaidų, ypač kai labai skuba ką nors nufotografuoti.
  2. Nusistatykite baltos šviesos balansą. Paprastai tariant, žmogaus akis automatiškai kompensuoja bet kokį apšvietimą – nesvarbu koks jis bebūtų, balta šviesa mums visada atrodo balta. O su fotoaparatu taip nėra, todėl balansą visada reikia nustatyti. Išmokite tai padaryti, ir ką reiškia įvairūs jos nustatymai. Jeigu apšvietimas ne dirbtinis, daugumoje aplinkybių geriausiai tinka „šešėlio“ araba „debesuotas“ balansas – jis spalvoms suteikia šiltesnį atspalvį, Jei spalvos atrodo pernelyg raudonos, tai galima nesunkiai ištaisyti Photoshopu. „Auto“, kuris dažniausiai būna automatiškai nustatytas, kartais veikia gerai, bet kartais duoda pernelyg šaltas spalvas.
  3. Jei tik leidžia aplinkybės, nustatykite mažesnį ISO. Su SLR fotoaparatais tai nėra taip svarbu, bet labai svarbus su „muilinėmis“ (kurios turi mažus jutiklius, jautresnius triukšmui). Naudojant mažesnį ISO nuotraukos gaunasi su mažiau triukšmo, bet tada tenka pasirinkti ir ilgesnį išlaikymą, kuris apriboja jūsų galimybes fotografuoti, pvz., judančius objektus. Bet stovintiems objektams gerame apšvietime (arba stovintiems objektams prastame apšvietime, jei naudojate trikojį), naudokite kiek galima mažesnį ISO.

5. Gerų nuotraukų darymas

  1. Apgalvotai sukomponuokite kadrą. Prieš darydami nuotrauką, suformuokite ją mintyse. Laikykitės tokių taisyklių, ypač paskutinės:
  • Naudokitės „trečdalių taisykle“ – padalinkite nuotrauką į tris dalis horizontaliai ir vertikaliai ir svarbiausius taškus sudėkite ant tų įsivaizduojamų linijų. Horizontas ir kitokios linijos neturėtų dalinti nuotraukos per pusę (išimtis – jeigu fotografuojate labai simetriškus vaizdus, tokius kaip kranto linija su atspindžiu vandenyje).
  • Atsikratykite atitraukiančio dėmesį fono ir šiaip nereikalingų daiktų. Žiūrėkite, kad medžiai neatrodytų kaip augantys žmonėms ant galvų, jeigu jie yra fone. Keiskite kampus, kad išvengtumėte langų atspindžių kitoje gatvės pusėje. Jei darote atostogų nuotraukas, paprašykite savo šeimos, kad padėtų šalin visus krepšius, kurpines ir kt. Žiūrėkite, kad visas tas šlamštas nepakliūtų į kadrą, tada nuotraukos gausis daug gražesnės. Jeigu galite nustatyti „išplaukusį“ foną, tada taip ir padarykite.

2. Nekreipkite dėmesio į ankstesnius patarimus. Šios taisyklės tinka daugeliu atvejų, bet jos tikrai ne visuotinės. Jeigu per daug jų laikysitės, nuotraukos išeis nuobodžios. Kiekviena taisyklė gali ir turi būti sulaužoma meniniais tikslais. Taip ir padaroma daug gerų nuotraukų.

3. Užpildykite kadrą objektu. Nebijokite prieiti arčiau prie objekto. Kita vertus, jeigu turite labai daug megapikselių, vėliau galite iškirpti tiek kadro, kiek reikės.

4. Pabandykite įdomų kampą. Vietoj to, kad fotografuotumėte ką nors tiesiai, pamėginkite į jį taikytis iš viršaus arba iš apačios. Išsirinkite kampą, kur matosi daugiausiai spalvų ir mažiausiai šešėlių. Mažas kampas gali pagelbėti, jei norite, kad objektas atrodytų ilgesnis arba aukštesnis. O jei norite, kad atrodytų mažesnis – fotografuokite iš viršaus. Neįprastas kampas sukuria įdomesnę nuotrauką.

5. Fokusuokite. Dažniausiai nuotraukas sugadina prastas fokusas. Jei turite automatinį fokusavimą, naudokitės juo – paprastai tai daroma pusiau nuspaudus užraktą. Kai darote nuotraukas iš arti, naudokite „makro“ režimą. Nefokusuokite ranka, nebent autofokusas turėtų kokių nors kaprizų.

6. Subalansuokite ISO, iškaikymą ir apertūrą. ISO parodo, kiek jūsų fotoaparatas yra jautrus šviesai, išlaikymas – kiek laiko fotoaparatas fotografuoja tą kadrą (kas savo ruožtu pakeičia patenkančios šviesos kiekį), o apertūra – kiek atsivėręs yra jūsų objektyvas. Ne visi fotoaparatai tą turi. Jeigu visa tai subalansuosite ir laikysite kiek galima arčiau vidurio, galite išvengti triukšmo, sukeliamo aukšto ISO, neryškumo, sukeliamo ilgo išlaikymo, ir fokusavimo gylio šalutinio poveikio, sukeliamo žemos apertūros. Priklausomai nuo to, kokia turi būti nuotrauka, turėtumėte keisti šiuos nustatymus taip, kad būtų pakankamai šviesos, bet kartu ir norimi efektai. Pvz., norite nufotografuoti paukštį, kylantį iš vandens. Jums reikės trumpo išlaikymo, kad paukštis liktų fokuse, bet taip pat ir žemos apertūros bei aukšto ISO, kad kompensuotų šviesos trūkumą. Dėl aukšto ISO nuotrauka atrodys grūdėtesnė, bet žema apertūra čia labai tinka, nes fonas gaunasi paplaukęs ir dėl to dėmesys koncentruojasi į paukštį.

6. Neryškių nuotraukų išvengimas

  1. Stovėkite ramiai. Jeigu naudojate fotoaparatą su didinančiu objektyvu, fotoaparatą laikykite vienoje rankoje (su pirštu ant užrakto), o objektyvą stabilizuokite kita ranka. Alkūnes laikykite arčiau kūno. Jeigu fotoaparatas arba objektyvas turi stabilizatorius, naudokite juos.
  2. Naudokite trikojį. Jeigu rankos labai dreba arba naudojate labai didelį (arba lėtą) teleobjektyvą, arba fotografuojate menkame apšvietime, jums reikia padaryti paeiliui keletą identiškų kadrų (pvz., HDR nuotraukoms), darote panoramines nuotraukas, tada trikojis yra gera mintis. Jei reikia ilgo išlaikymo (ilgiau kaip sekundės ar panašiai), gerai yra troselis arba nuotolinio valdymo pultelis, o jei jų neturite, nustatykite uždelstą fotografavimą.
  3. Nenaudokite trikojo, ypač jei jo neturite. Su trikoju sunkiau vaikščioti aplinkui ir greitai keisti kadrus. Jis taip pat sveria, sunkoka jį nešiotis. Jei galite išvengti trikojo naudodama trumpesnį išlaikymą arba objektyvo stabilizatorių, tada taip ir darykite.
  4. Jeigu reikia naudotis trikoju, bet jo neturite, galite fotoaparato drebėjimą sumažinti tokiomis priemonėmis:
  • Įjunkite vaizdo stabilizatorių.
  • Nusistatykite platesnį zoom’ą arba prieikite arčiau.
  • Laikykite fotoaparatą dviejose vietose , bet ne viduryje, pvz., šalia užrakto mygtuko ir priešingame kampe, arba ties objektyvu. Tai sumažins fotoaparato judėjimo kampą.
  • Užraktą spauskite lėtai, pastoviai ir švelniai, ir nustokite tik netrukus po to, kai nuotrauka bus padaryta. Rodomąjį pirštą uždėkite ant fotoaparato viršaus. Užrakto mygtuką spauskite antruoju piršto sąnariu – taip bus stabilesnis judesys.
  • Pastatykite fotoaparatą ant ko nors (arba ant savo rankos, atremtos į ką nors).

5. Spausdami užrakto mygtuką atsipalaiduokite. Taip pat pasistenkite nelaikyti fotoaparato per ilgai – nuo to labiau drebės rankos.

7. Naudojimasis blykste

  1. Venkite raudonų akių. Jei tenka naudotis blykste, žiūrėkite, kad žmogus nežiūrėtų tiesiai į fotoaparatą, arba naudokite „atsimušančią“ šviesą. Jei blykstę nukreipiate virš žmonių galvų, ypač jei sienos šviesios, akys nebus raudonos. Jeigu blykstė ne atskirai pritvirtinama, naudokitės raudonų akių pašalinimo funkcija. Tada prieš fotografuojant blykstė porą kartų blyksteli, dėl to akių vyzdžiai susitraukia.
  2. Saikingai naudokitės blykste, ir kai nereikia, geriau jos nenaudokite. Blykstė dažnai sukelia negražiai atrodančius atspindžius, arba nuotrauka atrodo „išplauta“ – ypač jei fotografuojate žmones. Kita vertus, blykstė praverčia, kai reikia sulyginti šešėlius. Jei galite išvengti blykstės naudojimo išeidama į lauką arba nustatydama didesnį ISO, tada taip ir padarykite.

8. Organizuotumas ir patirties įgavimas

  1. Peržiūrėkite savo nuotraukas ir išsirinkite geriausias. Žiūrėkite, dėl ko jos geriausios, ir naudokite tuos metodus ateityje. Taip pat nebijokite ištrinti nevykusias. Jei jūs, kaip dauguma žmonių, naudojatės skaitmeniniu fotoaparatu, jums tai nieko nekainuos, išskyrus laiką. (Aš pati tai fotografuoju juosta, užtat stengiuosi atidžiai rinktis, ką verta fotografuoti ir ko ne – juk kiekvienas kadras kainuoja.) Prieš ištrindama pažiūrėkite, ko galite pasimokyti iš tų nuotraukų – kodėl jos negražiai atrodo, ir daugiau taip nebedarykite.
  2. Praktikuokitės, praktikuokitės ir dar kartą praktikuokitės. Darykite daug nuotraukų – kad užsipildytų visą jūsų atminties kortelė arba tiek juostelių, kiek tik galite įpirkti. Geriau nefotografuokite juostele, kol neišmoksite daryti pakenčiamos kokybės skaitmeninių nuotraukų. Kuo daugiau nuotraukų darysite, tuo labiau jos gerės.

Gerų nuotraukų!

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.