Atsakymas #1:
Norint įsigyti šviežią žuvį turguje ar prekybos centre svarbiausia atkreipti dėmesį į šiuos žuvies požymius:
Akys. Žuvies akys turi būti skaidrios, šiek tiek išsprogusios. Jei akys praradusios skaidrumą ir papilkėjusios vadinasi žuvis ne pirmo šviežumo.
Oda.Šviežios žuvies oda blizga ir atrodo sveikai, be jokių papilkėjusių dėmių.
Kvapas. Būdingas šviežios žuvies kvapas. Šviežios žuvies kvapas primena vandenyno arba žalių agurkų.
Žiaunos. Žiaunos yra šviesiai raudonos; lede laikytos žuvies žiaunos yra pilkšvai raudonos.
Mėsos elastingumas. Paspaudus žuvies mėsą pirštu, neturėtų likti duobučių. Žuvies mėsa turėtų tvirtai laikytis prie stuburo.
Jei matoma žuvis neatitinka aprašytų šviežumo požymių, vertėtų ieškoti kitos žuvies.
Atsakymas #2:
– pirmiausia, geriausia būtų surasti vieną ir patikimą žuvies pardavėją, kuriuo galėtumėte pasitikėti. Galbūt, jūsų draugai ar pažįstami jau tokį turi ir galėtų suteikti jums informacijos. Apsilankius paklausti, kokia žuvis šviežiausia arba neseniai pagauta. Svarbu neapsigauti su žodžiu „šviežia“. Daugumos geografinių vietovių, neturinčių prieigos prie vandens telkinių, pardavėjų parduoda dviejų tipų žuvį – atšildytą ir sušaldytą, todėl šviežumas tuomet – sąlyginis dalykas;
– ar žuvis šviežia gali parodyti ir jos kūnas. Jis turi būti skaisčiai blizgus, stangrus, o paspaudus atšokti atgal (nepalikti duobutės. Testas toks pat kaip ir su mėsa);
– paauostykite žuvį. Ji neturi kvepėti įtartinai, turėti stipraus žuvies kvapo. Kad ir kaip juokingai skambėtų, tačiau šviežia žuvis turėtų kvepėti vandeniu, gaiviais vandenyno vėjais;
– Reikia patikrinti ir žuvies akis. Jei žuvis vis dar su galva, akys turėtų būti skaidrios, aiškios, „bumbuliukų“ formos ir nedrumstos;
– patikrinkite žuvies žiaunas. Jei yra visos, jos turėtų būti sodriai rausvos/rožinės spalvos ir drėgnos. Jokiu būdu ne sausos ir gleivėtos;
– patikrinkite žuvies išpjovas. Filė ir kitos mėsinės dalys turi būti drėgnos ir neišblukusios spalvos;
– ant filė ir kitų mėsinių dalių reikia stebėti atskyrimo rėžius: jei mėsa atsiskiria pati nuo savęs ir byra, reiškia ji nėra šviežia;
Žuvis su pakitusiomis į gelsvą ar rusvą spalvas, lipnios konsistencijos, įtartino kvapo rodo visus pasenusios ir kenksmingos žuvies požymius.
Šviežios žuvies laikymas šaldytuve – sąlyginis dalykas. Tačiau Jungtinių Valstijų maisto ir medikamentų administracija paruošė specialias gaires, kuriose nurodė, jog visos jūrų gėrybės, įskaitant ir žuvį, gali būti laikomos dvi dienas po jų įsigijimo. Optimaliausia šaldytuvo temperatūra turėtų būti 4.5°C. Didesnė temperatūra gali pakenkti jūros gėrybėms.
Vis tik, jei neketinate jos suvartoti per dvi dienas, sandariai suvyniokite į popierių, foliją ar polietileno plėvelę ir dėkite į šaldiklį.
Asta yra šio puslapio administratorė. Atsakymai į klausimus yra paremti ekspertinėmis žiniomis ar internete prieinama informacija.