Pradžia » Interviu su kavos ekspertu Dariumi Vėželiu: „Geroje kavoje turi būti skonių visuma ir balansas“

Interviu su kavos ekspertu Dariumi Vėželiu: „Geroje kavoje turi būti skonių visuma ir balansas“

Apie kavos ir jos paruošimo subtilybes kalbamės su kavos mylėtoju, kavos gurmanų mekos ir „Vero Cafe“ tinklo įkūrėju Dariumi Vėželiu. Aistringas kavos mėgėjas papasakos kaip paruošti gerą kavą, supažindins su jos rūšimis ir atskleis savo mėgstamiausios kavos receptą. Puodelis tobulai paruoštos kavos skaitant šį interviu tikrai nepamaišys, o kaip tokią paruošti, skaitykite toliau.

Kaip gimė meilė kavos kultūrai?

Kaip ir daugelis dalykų mūsų gyvenime, kava atsirado, galima sakyti, atsitiktinai. Keliaujant po pasaulį, ypač po Didžiają Britaniją ir JAV matėsi kaip kyla kavos kultūra. Norėjosi, kad kažkas keistųsi ir Lietuvoje. Viskas prasidėjo nuo pirmosios „Vero Cafe“ kavinės Kauno Akropolio prekybos centre, kuri buvo atidaryta lapkričio 15d. 2007 metais, o dabar jau galime pasidžiaugti 22 „Vero Cafe“ kavinėmis.

Kaip kilo idėja įkurti „Vero Cafe House“? Kuo ši kavos gurmanų meka skiriasi nuo kitų kavinių?

Ši idėja brendo jau senai, galbūt nuo pirmosios „Vero Cafe“ kavinės atidarymo, kad ateityje mes būtinai turėsim savo skrudinimo cechą. Su metais ši idėja išsivystė iki Kavos Namų, kur po vienu stogu telpa viskas: kavinė, mokymo erdvė ir erdvė skirta renginiams bei žmonių bendravimui.

Kokias kavos pupelių rūšis dažniausiai užsakinėjate iš tiekėjų?

Šiuo metu turime dvidešimt penkias skirtingas kavos rūšis iš skirtingų regionų ir šalių. Daugiausia turime arabika rūšies kavos pupelių, tačiau jos skiriasi dėl to, kad yra skirtingo porūšio kaip Burbon, caturra, SL34б, Ateng, S1934, S795, Catuai.

Gal galite daugiau papasakoti apie kiekvieną iš šių kavos pupelių rūšių?

Papasakoti atskirai apie kiekvieną kavos pupelę reikės atskiro straipsnio kiekvienai pupelei(šypsosi).

Kur geriausia mokytis profesionalaus kavos ruošimo meno?

Kur geriausia mokytis tikriausiai nepasakysiu (šypsosi). Bet manau, kad visų pirma reikia asmeninio domėjimosi, tai ir knygos, ir informacija internete, bei įvairios grupės. SCAE (Europos ypatingos kavos asociacija) kurios narys esu, turi savo mokymo programą, taip vadinamą Coffee diplomą. Aš pats pradėjau studijuoti pagal šia programą. Taip pat, savaitę laiko mokiausi pas daugkartinį Danijos barista čempioną bei pasaulio čempionatų prizininką, Sorena Stiller, jo kavos skrudinimo manufaktūroje Aarhus mieste. www.greatcoffee.dk

Kaip minėjote, esate Europos ypatingos kavos asociacijos narys (SCAE). Kokie didžiausi privalumai esant šios organizacijos nariu?

Didžiausias privalumas – tai bendravimas su kavos mėgėjais iš viso pasaulio, žinių tobulinimas, naujausių tendencijų kavoje sekimas. Šios organizacijos nariu gali tapti faktiškai kiekvienas, jei bent kažkiek domisi kava.

Kokius kavos ruošimo būdus galėtumėte išskirti, kurie leistų atsiskleisti tobulam kavos aromatui?

Tobulai kavai reikia šviežiai skrudintos kavos, malūno ir tyro vandens. Pasiruošti skanią kavą galima ir mums įprastu užpiltiniu būdu. Kavos skonis labai priklauso nuo keleto faktorių: kavos rūšies, jos sumalimo rupumo, vandens temperatūros ir paruošimo būdo. Daugiausiai „kavos“ yra espresso puodelyje, kadangi kava yra smulkiai sumalta ir paruošta naudojant devynių barų vandens spaudimą.

O kaip atskirti gerai paruoštą kavą?

Geroje kavoje turi būti skonių visuma ir balansas, kitais žodžiais tariant, rūgštelės, saldumo ir kartumo. Neturėtų vyrauti vienas elementas ir nebūti pašalinių kvapų ir priemaišų, tokių kaip: bulvės, pupos, žemės ar durpės.

Koks prie kavos tinkamiausias skanėstas?

Mano nuomone prie espresso puikiai tiks creme brulle ar pana cota.

Dabar Lietuvoje yra nauja tendencija pirkti įvairius kavos gaminimo apartus. Ko reikia, norint paruošti skanią kavą namuose?

Pirmas klausimas, kokią kavą ir kaip dažnai ją geriate. Jei išgeriate vieną puodelį per dieną, tai tikrai nerekomenduočiau investuoti į kavos aparatą. Nusipirkę jį ir kavos pupeles tiesiog sugadinsite kavą, kadangi nuo pakelio atidarymo kava aromatą praranda per dvyliką dienų. Rekomenduotina kavą pirkti mažais kiekiais. Jei išgeriate vieną puodelį espresso, tuomet siūlyčiau įsigyti kapsulinį kavos aparatą, kuris daug nekainuoja, bet su juo galima paruošti puikią kavą, tačiau čia bus apribotas kavos rūšių pasirinkimas.

Dažnai žiniasklaidoje girdima, kad kava nesveika. Ką Jūs manote šiuo klausimu ir kiek puodelių per dieną išgeriate pats?

Palikim ši klausimą mokslininkų ir medikų ginčams. Mano nuomone, apie kavą yra parašyta ir įrodyta labai daug teigiamų dalykų, vienas iš jų – kava yra natūralus antioksidantas. Nedidelis kiekis kofeino irgi turi teigiamą poveikį.

Gal turite savo paties sukurtą mėgstamą kavos receptą, kuriuo galėtumėte su mumis pasidalinti?

Espresso kava iš single origin kavos pupelių (šypsosi). Tad kiekvieną dieną mėgaujuosi vis kita kava.

Kaip manote, koks yra Jūsų sėkmingo verslo receptas?

Kokybė visomis prasmėmis – tobula kava ir puikus aptarnavimas.

Kavinėje C. Clare paklausus baristai, kokios kavos norėtų, ji atsakė: „Tiesiog kavos. Juodos – kaip ir mano siela.“ Jei reikėtų išsirinkti kavą, kuri atspindėtų Jūsų asmenybę, kokia tai būtų kava?

Espresso, nes net ir ant mūsų pakuotės yra šūkis: „Espresso – express yourself“.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *