Ar reikia kablelio po „Laba diena“?

Ačiū už Jūsų klausimą ir domėjimąsi taisyklinga lietuvių kalbos skyryba. Atsakant į Jūsų pateiktą klausimą noriu „panaikinti“ visas abejones, todėl remiuosi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pateikiama taisykle,  išskiriant kreipinį, kuri, tikiuosi, padės geriau suprasti skyrybos taisykles.

Reikia žinoti, kad kreipinys, nesvarbu, ar vienas, ar lydimas kelių priklausomų žodžių, yra išskiriamas kableliais arba baigiamas šauktuku. Taigi ir Jūsų klausimo atveju reikia skirti ne žodžių junginį „laba diena“,o būtent patį kreipinį. Žinoma, yra du būdai, kaip kreipinys gali būti išskirtas.

Ne paslaptis, kad šiame amžiuje tai ypač aktualu rašant el. laiškus, kuomet, pastebėtina, yra daroma nemažai klaidų pradedant laišką. Trumpais pavyzdžiais išskirsiu abu galimus variantus, pritaikydama juos el. pašto laiško laukui:

  • kai kreipinys yra vienas ar papildytas kitais papildomais žodžiais, jis skiriamas kableliais, o naujas sakinys (po pasisveikinimo) pradedamas iš naujos eilutės mažąja raide. Pvz.: Eisiu, brolau, laimės ieškoti. Sveika, mano mieloji, geroji sesute, kaip Tu laikais?
  • kai kreipinys sudaro atskirą vokatyvinį (esantį šauksmininko linksny) sakiny, jis yra baigiamas šauktuku, o naujas sakinys pradedamas iš naujos eilutės didžiąja raide.Pvz.: 

Miela sese!

Ačiū už Tavo laišką, kurį skaityti buvo <…>

Taigi, Anna, atsižvelgus į kreipinio skyrybos taisykles, matome, jog Jūsų klausime teisingas yra pirmasis variantas: „Laba diena, Lina, <…>.“

Tikiuosi taisyklės pravers ir ateityje.

Sėkmės!

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 4.5 / 5. Vertintojų: 4

Kol kas įvertinimų nėra.