Kokia knyga yra geriausia?

Vasario 23 dieną Knygų mugėje įvyko jau devintieji Metų knygos rinkimų apdovanojimai. Prieš renginį pagalvojau, kad literatūrinis pasaulis, o ypač šie tradiciniai geriausios metų knygos rinkimai man primena jūros ar vandenyno pakrantę su savais potvyniais ir atoslūgiais.

Cunamiais ar didelėmis audromis, aišku, to nepavadinsi. Tiesiog visi metai nuo vienos knygų mugės iki kitos yra tarsi didelis srautas vandens, kuris užlieja, o kai atslūgsta – lieka tik literatūrinės salos. Vienais metais jos tokios pačios, kitais metais, žiū, vienos dingo, o kitos atsirado. Štai kad ir šiemet, jau po apdovanojimų renginio vienas nominuotasis poezijos autorius tyliai džiaugėsi, „kaip gerai, kad atsirado poezijos penketukas, nes poezija, patys suprantate…“. Suprantama – poezija (ir jos kūrėjai) tik džiaugtis gali, turėdami savo atskirą salą su savais tikrai stipriais pretendentais ir gali nesibaiminti, kad juos nuplaus prozos daugiažodžiavimo (gerąja prasme) banga.

O štai renginio metu už nugaros sėdintys keli kritikai apgailestauja: „kaip blogai, kad nėra paauglių literatūros penketuko“. Deja. Atrodo, kad paauglių literatūra išgyvena ne visai romantišką, pavadinčiau, Venecijos periodą – tiesiog savaime, centimetras po centimetro grimzta į banguojančius literatūros vandenis.

Tai tiek nekonkrečių pamąstymų. Taigi, šiemet buvo išskirtos suaugusiųjų, poezijos ir vaikų literatūros kategorijos (pernai, jei kas primiršo – vaikų, paauglių, poezijos ir suaugusiųjų).

Galima paminėti, kad suaugusiųjų prozos ir poezijos knygas į penketukus šiemet rinko Gabrielės Gailiūtės vadovaujama komisija: Neringa Mikalauskienė, Kęstutis Navakas, Andrius Jakučiūnas ir Marius Burokas.

Knygų suaugusiems penketukas šiemet atrodė štai kaip: Grigorijus Kanovičius „Miestelio romansas“, Aistė Kisarauskaitė „39 salto mortale“, Sigitas Parulskis „Tamsa ir partneriai“, Undinė Radzevičiūtė „Žuvys ir drakonai“, Andrius Tapinas „Vilko valanda“.

Poezijos nominantai: Dainius Dirgėla „Stebėto jo užrašai“, Valdas Gedgaudas „Stiprėjanti juoda“, Jonas Kalinauskas „Mano sodo vagis“, Artūras Valionis „Apytiksliai trys“, Dovilė Zelčiūtė „Džuljetos suknelė“.

Vaikų knygas vertino rašytoja Danutė Kalinauskaitė, bibliotekininkė Marta Rudytė, mokytoja Kazytė Startienė, kritikė Emilija Visockaitė, komisijos pirmininkė literatūrologė Loreta Jakonytė. Vaikų knygų penketukas išsidėstė šitaip: Tomas S. Butkus „Dumba Bumba ir Visatos sukūrimas“, Vitalija Lapina „Ar pažįsti Kiukį“, Kęstutis Navakas „Udo ir Dra niekaip nesusikalba“, Antanas Šimkus „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“, Ingrida Vizbaraitė „Karžygiuko istorija“. 

Renginio vedėja Jolanta Kryževičienė tradiciškai visų nominuotų knygų autorius pakvietė į sceną. Iš penkiolikos nominuotų autorių renginyje dalyvavo devyni. Galime vieni kitiems palinkėti, kad kitais metais, kai vyks jubiliejinis, dešimtasis, renginys, būtų ne trys, o keturi penketukai, o rašytojai netilptų ne tik į foto kadrą, bet ir ant scenos.

Šiemet knygas rinko net 16 500 skaitytojų ir aktyviausi buvo balsavusieji už vaikų knygas. Galima tik pasvarstyti, kad jei šiemet būtų buvę apdovanoti aktyviausi skaitytojai ir balsuotojai, tai į sceną būtų lipę arba vien jaunieji, arba prisiekę nesuaugančios literatūros gerbėjai.

Šiais metais, kaip ir pernai, daug dėmesio buvo skirta recenzijų konkurso laimėtojams pagerbti ir apdovanoti. Nugalėtojus paskelbė ir apdovanojimus įteikė Gabrielė Gailiūtė. Išduosiu paslaptį, kad net kai kurie nominantai stebėjosi ir kraipė galvas: „bet kiek čia daug recenzentų…“. Tikriausiai taip ir turi būti, nes recenzentų darbas, tikriausiai niekas nenuginčys, – labai svarbus ir dažnai liekantis tarsi „už kadro“.

Už suaugusiųjų knygų recenzijas apdovanoti:

1 vieta – Giedrei Kazlauskaitei, už Undinės Radzevičiūtės knygos „Žuvys ir drakonai“ ir Aistės Kisarauskaitės knygos „39 salto mortale“ recenzijas „Pavydo išpažinimas“ ir „Proza kaip drabužis“;

2 vieta – Rūtai Lazauskaitei, už Andriaus Tapino knygos „Vilko valanda“  recenziją „Tapino valanda“;

3 vieta – Dainorai Kaniavienei, už Aistės Kisarauskaitės knygos „39 salto mortale“ recenziją „Subirusios kasdienybės atradimai“;

Specialusis prizas – Mindaugui Kvietkauskui, už sukeltą polemiką recenzija „Sąžinės balsas ar holokausto industrija?“ (apie Sigito Parulskio „Tamsa ir partneriai“).

Už poezijos knygų recenzijas apdovanoti:

1 vieta – Virginijai Cibarauskei, už Valdo Gedgaudo poezijos knygos „Stiprėjanti juoda“ recenziją „Recenzija“;

2 vieta – Akvilei Rėklaitytei už Valdo Gedgaudo poezijos  knygos „Stiprėjanti juoda“ recenziją „Kas kalba iš tamsos?“;

3 vieta – Neringai Butnoriūtei už Dovilės Zelčiūtės poezijos knygos „Džuljetos suknelė“, Jono Kalinausko poezijos knygos „Mano sodo vagis“ , Valdo Gedgaudo poezijos knygos „Stiprėjanti juoda“  ir Artūro Valionio poezijos knygos „Apytiksliai trys“ recenzijas.

Už vaikų knygų recenzijas apdovanoti:

1 vieta – Rasai Milerytei už Antano Šimkaus knygos „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“ recenziją „Naujos senatvės formos knygoje „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“;

2 vieta – Ingai Mitunevičiūtei už Tomo S. Butkaus knygos „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas“ recenziją „Klausinėti kviečianti knyga“;

3 vieta – Eglei Baliutavičiūtei už Ingridos Vizbaraitės knygos „Karžygiuko istorija“ recenziją „Į šunkelį nenusukta, o reikėjo…“;

Paskatinamasis prizas paskirtas Daliai Miknevičiūtei už Ingridos Vizbaraitės knygos „Karžygiuko istorija“ recenziją „Dideli mažųjų atradimai“.

Na, ir svarbiausia akimirka – Metų knygos rinkimų nugalėtojų paskelbimas. Pirmiausiai buvo apdovanota vaikų kategorijoje laimėjusi Ingrida Vizbaraitė ir jos knyga „Karžygiuko istorija“ (leidykla „Nieko rimto“). Nors teko girdėti interviu su šia autore, kad ji daugiau nieko rašyti neketina, bet labai tikiuosi, kad ji kalbėjo nerimtai. Šios autorės drovumas ir kuklumas buvo jaučiamas ir jos padėkos kalboje – ji būtų mielai pasidalijusi prizu su kitais savo „konkurentais“.

Tuo tarpu poezijos kategorijoje laimėjęs Artūras Valionis už eilėraščių knygą „Apytiksliai trys“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) buvo žymiai šmaikštesnis ir savo padėkos kalboje tarsi bandė atkartoti knygos žaidybines intonacijas. 

Nugalėtoju suaugusiųjų kategorijoje paskelbtas Andrius Tapinas ir jo fantastinis romanas „Vilko valanda“ (leidykla „Alma littera“). Autorių sveikino LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, pašmaikštavęs, kad nors nugalėtojas puikiai rašo, laimėjo pagrindinį apdovanojimą – jam dar reikia gerokai paūgėti iki tėvo – Laimono Tapino. Bet galima pasakyti, kad per apdovanojimų istoriją neteko girdėti tokios uždegančios kalbos, kurią šį kartą rėžė A. Tapinas. Ir ne tik dėl to, kad viena pagrindinių kalbos minčių buvo, jog rašytojas irgi gali uždirbti milijoną, bet ji buvo drąsi, paskatinanti kitus kūrėjus ir labai viltinga.

DNB bankas sveikino visus nominantus, o „Ekslibris.lt“ Metų knygos rinkimus laimėjusius autorius apdovanojo specialiai jiems sukurtais vardiniais atspaudais.

Po renginio rašytojai Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos stende dalijo autografus. Gaila, kad ne visi atėjo. Mažuosius skaitytojus buvo apėmęs azartas – kas surinks daugiau autografų. Kas neturėjo knygų, galėjo „trofėjus“ kolekcionuoti ant specialiai šiai progai išleistų atvirukų. O saulė švietė taip ryškiai, taip skaisčiai ir džiugiai, kaip niekada dar tikriausiai per jokią kitą anksčiau buvusią knygų mugę, tarsi ženklas, kad viskas tikrai bus gerai.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.