Kam reikalingas cholesterolis?

Aukštas cholesterolio kiekis visiems asocijuojasi su širdies ligomis, ir iš to, kas apie jį pasakojama, gali susidaryti įspūdis, kad bet koks cholesterolis yra blogai. Bet tiesa yra ta, kad cholesterolis yra būtinas gerai sveikatai palaikyti. Organizmas pats sintetiną cholesterolį, kad atliktų kai kurias svarbias funkcijas.

Cholesterolis yra tokia sterolio rūšis – steroliai randami tiek augaluose, tiek gyvūnuose, bet cholesterolio turi tik gyvūnai. Daugiausia jo gaminama kepenyse, dar šiek tiek plonosiose žarnose ir kitose kūno ląstelėse. Be abejo, valgydami mėsą, vištieną, kiaušinius, pieno produktus prisiduriame cholesterolio. Bet absoliuti dauguma cholesterolio (apie 85%) yra pagaminama mūsų organizmo. Kepenyse jis supakuojamas į vadinamuosius lipoproteinus, sudarytus iš riebalų (lipidų) ir baltymų. Lipoproteinai veikia kaip cholesterolio nešikliai. Kiti lipoproteinai mėgsta trigliceridus, riebaluose tirpius vitaminus ir kitas medžiagas.

Cholesterolis organizme atlieka kelias funkcijas. Svarbiausia iš jų – formuoti ir palaikyti ląstelių sieneles bei struktūras. Taip pat ląstelėms cholesterolis reikalingas prisitaikymui prie temperatūros pokyčių, o nervų ląstelės jį naudoja izoliacijai. Be to, jo reikia kai kurių hormonų gamybai – pvz., progesterono, testosterono ir estrogeno. Tulžis vaidina labai svarbų vaidmenį riebalų virškinime – ji gaminama kepenyse, o kad pagaminti tulžies, kepenims reikalingas cholesterolis. Taip pat iš jo gaminasi vitaminas D.

O kam cholesterolis skirstomas į „gerą“ ir „blogą“? Dėl to, kad cholesterolis su krauju nesimaišo, kaip ir aliejus su vandeniu. Cholesterolis yra aliejinga medžiaga, netirpstanti kraujyje. Todėl kai jo susidaro per daug, cholesterolis nusėda ant kraujagyslių sienelių, panašiai kaip riebalai ir purvai – ant kanalizacijos vamzdžių. Kai cholesterolio ploštelės nusėda ant kraujagyslių, išsivysto aterosklerozė, arba „kraujagyslių užkalkėjimas“, dėl to gali ištikti insultas arba atsirasti širdies liga. Pagrindinis kaltininkas čia yra cholesterolis, kuris supakuojamas į lipoproteinus, kurie turi mažiau baltymų, bet daugiau riebalų. Tie mažo tankio lipoproteinai ir yra „blogasis“ cholesterolis. „Gerasis“ yra tas, kuris būna supakuotas į aukšto tankio lipoproteinus, kurie turi mažiau riebalų, bet daugiau balltymų. Jis ne tik kad nesėda ant kraujagyslių sienelių, bet netgi jas nuvalo.

http://cholesterol.about.com/lw/Health-Medicine/Conditions-and-diseases/What-Is-Cholesterol-Good-For-.htm

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.