kiek kaloriju yra kiausiniuose? ir kuo jie naudingi zmogaus organizmui?

Viename dideliame kiaušinyje (46 g) yra 77 kalorijos. O organizmui jie naudingi daug kuo. Kiaušinis yra labai maistingas produktas – juk jame yra visos maisto medžiagos, reikalingos išsivystyti viščiukui. Viename virtame kiaušinyje yra:

  • 6% dienos normos (DN) vitamino A;
  • 5% DN folatų;
  • 7% DN vitamino B5;
  • 9% DN vitamino B12;
  • 15% DN vitamino B2;
  • 9% DN fosforo;
  • 22% DN seleno;
  • taip pat kiaušinyje yra nemažai vitaminų D, E, K, B6, kalcio ir cinko.

Kiaušiniuose yra daug cholesterolio, tik reikia nepamiršti, kad maiste esantis cholesterolis nebūtinai užkelia cholesterolį kraujyje. Kepenys pačios kasdien gamina didelius kiekius cholesterolio, o kai valgome kiaušinius, kepenys tiesiog pradeda gaminti mažiau cholesterolio. Kiaušiniai iš tikrųjų kelia „gerojo“, arba aukšto tankio (HDL) cholesterolio kiekį, o daugiau jo turintys žmonės rečiau serga širdies ligomis. Kiaušinyje dar būna cholino – svarbios maisto medžiagos, kurios dauguma žmonių gauna nepakankamai. Cholinas naudojamas gaminti ląstelių membranoms ir signalinėms molekulėms smegenyse, turi ir kitų funkcijų. Kiaušiniuose taip pat yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie labai reikalingi akių sveikatai. Tyrimai parodė, kad šių maisto medžiagų vartojimas tinkamais kiekiais mažina kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos riziką – o tai labai dažnos akių ligos. Šių medžiagų yra kiaušinio trynyje. Taip pat kiaušinyje yra nemažai vitamino A, kuris irgi reikalingas akims. Ne visi kiaušiniai yra vienodi maisto medžiagų atžvilgiu. Jų maistinių medžiagų sudėtis įvairuoja priklausomai nuo to, kaip vištos buvo auginamos ir lesinamos. Vištų, kurios buvo auginamos ant žolės ir/arba lesinamos omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kiaušiniai turi daug daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių. Tyrimai parodė, kad jų vartojimas yra labai efektyvus būdas mažinti trigliceridų kiekį kraujyje. Taip pat kiaušiniuose yra aukštos kokybės baltymų. Viename dideliame kiaušinyje yra apie 6 g baltymų. Kiaušiniuose yra visų būtinųjų amino rūgščių, ir nemažais kiekiais. Baltymų vartojimas tinkamais kiekiais gali padėti mesti svorį, didinti raumenų masę, mažinti kraujospūdį ir gerinti kaulų būklę. Anksčiau buvo teigiama, kad kiaušiniai nesveika širdžiai, nes jie turi daug cholesterolio. Bet naujausiais tyrimais nerasta ryšio tarp kiaušinių valgymo ir infarkto arba insulto. Tiesa, kai kurie tyrimai parodė, kad diabetikams kiaušiniai gali padidinti širdies ligų riziką. Bet tokios rūšies tyrimai rodo tik statistines koreliacijas, todėl neaišku, ar tikrai padidėjusios rizikos priežastis yra kiaušiniai. Gali būti, kad kiaušinius valgantys diabetikai mažiau rūpinasi savo sveikata. Skanių kiaušinių 🙂 
http://authoritynutrition.com/10-proven-health-benefits-of-eggs/

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.