Kodėl žmonės pjaustosi venas?

Iš tikrųjų, sunku tai suprasti. Kai kuriems žmonėms venų pjaustymasis yra būdas susidoroti su skausmu ir stipriomis emocijomis, spaudimu arba santykių problemomis. Kai kurie pjaustosi norėdami greito palengvėjimo nuo blogų jausmų. Besipjaustantys venas žmonės dažnai nežino geresnio būdo rasti palengvėjimą nuo emocinio skausmo arba spaudimo. Kai kurie pjaustosi norėdami išreikšti visokius jausmus – įsiūtį, liūdesį, atstumtumo jausmą, ilgesį arba tuštumą.

Aišku, kad yra ir daug geresnių būdų tvarkytis su sunkumais, net ir didelėmis problemomis bei baisiu emociniu skausmu. Jei rūpesčiai tikrai dideli, gali labai praversti profesionalaus psichologo pagalba. Esant kitoms sunkioms situacijoms ir bjaurioms emocijoms, pravartu būna pasikalbėti su tėvais, draugais, kitais patikimais žmonėmis. Geras sportas irgi gali padėti. Bet žmonės, kurie pjaustosi venas, nebūna išvystę tokių būdų tvarkytis su problemomis. Arba jų problėmų sprendimo įgūdžius užgožia pernelyg intensyvios emocijos. Kai emocijos nebūna išreiškiamos kokiu nors sveiku būdu, gali susikaupti įtampa – kartais iki tokio lygio, kad tai atrodo beveik nepakenčiama. Venų pjaustymasis gali būti pastangos išlieti tą įtampą. Kai kuriems tada atrodo, kad tuo būdu jie kontroliuoja save.

Norą pjaustytis venas gali iššaukti stiprūs jausmai, kurių žmogus nemoka išreikšti – tokie kaip pyktis, įsižeidimas, gėda, įniršis ir susvetimėjimas. Besipjaustantys venas žmonės sako, kad jie jaučiasi nepritapėliais ir niekas jų nesupranta. Žmogus gali pradėti pjaustytis po to, kai praranda kokį artimą žmogų arba pabėgti nuo tuštumos jausmo. Save žalojantys žmonės kartais turi kitų psichinių problemų, kurios prisideda prie jų emocinės įtampos. Pjaustymasis kartais (bet ne visada) būna susijęs su depresija, bipoliniu sutrikimu, valgymo sutrikimais, manijomis. Tai gali būti ir ženklas, kad žmogus turi psichinių problemų, suteikiančių jam sunkumų kontroliuoti savo impulsus arba verčiančių jį beprasmiškai rizikuoti. Kai kurie pjaustosi ir dėl to, kad turi problemų su alkoholiu arba narkotikais.

Kai kurie venas pjaustantys žmonės yra turėję traumuojančios patirties, pvz., patyrę smurtą arba kokią nelaimę. Savęs žalojimas jiems gali atrodyti kaip „pabudimas“ iš traumuojančios patirties sukelto nejautrumo. Arba tai gali būdas vėl išgyventi tą skausmą, išreikšti pyktį dėl jo ir stengtis jį kontroliuoti.

http://kidshealth.org/teen/your_mind/mental_health/cutting.html#

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Vertintojų: 1

Kol kas įvertinimų nėra.