Interviu su tapingo eksperte Sandra Varanaviče: „Tapingas padeda net ten, kur niekas kitas nepadeda“

Tam, kad būtume iš tikrųjų sveiki ir laimingi, neužtenka kasdien išsivalyti dantis ar taisyklingai maitintis, būtina užsiimti emocijų higiena. Šį kartą kalbamės apie unikalų tapingo metodą su tapingo meistre Sandra Varanaviče. Ar tapingas gali sukelti šalutinį poveikį? Žinomą, tačiau tik teigiamą, o kaip jis veikia ir kur galima to išmokti, sužinosite jau netrukus.

Sandra, papasakokite plačiau, kas yra tapingas? 

Pats žodis tapingas nėra lietuviškas, nebent tiek, kad primena lietuviškąjį „tapšnojimas“, o mes apie tai ir kalbame. Tapingas,- tai skolinys iš anglų kalbos žodžio tapping, tap, kuris reiškia stuksenti, tapšnoti, baksnoti. 
Tapingas arba EFT (Emotional Freedom Technique) yra metodas, padedantis pakeisti nemalonias ir žalingas emocijas į labiau neutralias, įkvepiančias ir stiprinančias būsenas.Metode yra apjungiama rytų medicinos akupunktūra su moderniosios psichologijos kryptimis: neurolingvistiniu programavimu ir kognityvine elgesio terapija. Kartais tai vadinama akupunktūra be adatų.

Tapingas žavi savo paprastumu – jį labai lengva išmokti, ir savo poveikio galingumu – daugelio žmonių, išbandžiusių tapingą, transformacijos yra stulbinančios. Kartais išties tapingas padeda net ten, kur niekas kitas nepadeda. Pati tapingo procedūra atrodo keistokai – tai akupunktūrinių taškų ant veido ir kūno stuksenimas pirštais tuo metu mintimis koncentruojantis į sprendžiamą problemą. Tapingo procedūros metu vyksta pokyčiai energinėje sistemoje – šalinami blokai iš meridianų, pagal rytiečius, bei tuo pačiu keičiasi ir smegenų dalies, atsakingos už emocijas, aktyvumas. Taip pat, viso organizmo biochemija, kuri lemia ir kitokias būsenas, ir kitokią viso kūno fizinę sveikatą, pagal vakariečius. Juk visos ligos nuo nervų, tiesa? Tad emocine sveikata rūpintis ypač svarbu. 

Kaip Jūs pati atradote tapingą? 

Geri dalykai į gyvenimą ateina sunkiu metu. Taip nutiko ir man. Jei ne duobė, į kurią buvau save įvariusi, neturėčiau tapingo pati ir negalėčiau to dabar duoti kitiems. Štai kaip prasmingai atrodo tas dugnas iš dabarties taško! Buvau išbandžiusi daug ką. Drąsiai galiu skirti dvi gyvenimo dalis – viena iki tapingo, kita – po. Pastaroji man labiau patinka. 

Kokiais gyvenimo atvejais ir kaip tapingas gali padėti žmonėms? 

Tapingo pritaikymas yra tiesiog neišsemiamas. Tai ir saviterapijos, ir saviugdos įrankis. Tapingas padeda susitvarkyti su savo emocijomis, įkyriomis mintimis, potraukiais. Net giliai įsirėžę ribojantys įsitikinimai pradeda klibėti, o kiti ir visai sugriūna. Fizinio kūno problemos taip pat pasiduoda tapingui, nes sveikata prasideda galvoje, o pasak kai kurių ekspertų net 90 procentų kūno negalavimų yra emocinės kilmės.

Šis metodas ypač reikalingas tiems, kurie yra išgyvenę vienokius ar kitokius trauminius įvykius. Vaikystės išgyvenimai iš dabarties taško žiūrint atrodytų visai nebaisūs, tačiau tai, kas įrašyta mūsų emocinėje atmintyje neretai būna ypač skausminga. Pasikartojantys išgyvenimai liudija, kad kūnas, protas ir pasąmonė iki šiol neleidžia to palikti praeityje – trauma vis primena save arba nemaloniomis reakcijomis, arba netinkamu elgesiu. Štai tapingas taip perprogramuoja emocines smegenys, kad įvykis lieka neutraliu prisiminimu be emocinio krūvio. Tapingas kiekvienam gali tapti tuo ramsčiu gyvenime, su kuriuo saugiau, lengviau ir paprasčiau gyventi, kai kuriems tai tampa net dvasinių praktikų dalis. 

O jei tokiais galingais įrankiais apsiginkluotume nuo vaikystės?

Kaip kažkas teisingai pastebėjo – auginkime vaikus taip, kad vėliau nereikėtų gydyti jų praeities traumų. Tapingas ypač tinkamas vaikams – mažesniems tai kaip žaidimas, vyresniems – kaip jų slaptas ginklas. 

Kam mums reikalinga emocinė higiena? 

Natūralu, normalu ir žmogiška išgyventi įvairias emocijas. Emocijos kartais net neskirstomos į neigiamas ir teigiamas. Bet kaip žinia, kai kurios jų tikrai nemalonios. Ir ne tik nemalonios, bet ir žalingos. Bet kokios emocijos paskirtis – informuoti, ar tai, į ką sureaguojame atitinka mūsų lūkesčius ir vertybes ir jei ne, imtis veiksmo: (e)motion iš anglų kalbos išvertus reiškia veiksmą
Taigi, emocijos iš prigimties nėra blogos, tačiau bėda tame, kad mes jose užsibūname, o kitaip juk negalim, ir tai virsta nuolatinėmis būsenomis, nuotaikomis ar net ligomis. Štai tada jau higienos nebepakanka ir puolame gerti vaistus. Profilaktinė emocinės sveikatos priežiūra yra labai svarbi, tačiau mūsų niekas nemokė, kaip tai daryti. Štai dėl ko toks didelis šiuolaikinio pasaulio baubas – STRESAS. Mes žinome, kaip reikia rūpintis savo fiziniu kūnu – sveikai maitintis, mankštintis, nepamirštame juk ir higienos. O štai minčių ir emocijų higienos būdų daug neturime. Nebent pastebime, kad nusiraminimo ieškome cigaretėje, taurėje alkoholio ar nesaikingai valgydami. Tapingas yra vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių emocijų higienos būdų. Tai minčių ir emocijų keitikliso to kartais tikrai reikia. 

Ar tapingo specialistas gali pakeisti psichoterapeutą ar psichologą? 

Visų pirma, reikia pabrėžti, kad tapingas yra įrankis. Tarkim ar gali hipnozė pakeisti psichoterapeutą? Hipnozė, kaip įrankis tik gero specialisto rankose gali labai daug. Bet ar gali meditacija pakeisti ne tik psichologus, bet ir gydytojus, net chirurgus? Niekas nesako, kad reikia imtis savigydos, bet nemažai mokslinių tyrimų įrodė, kaip teigiamai meditacija veikia žmogaus smegenis, o ir visą sveikatą. Tapingas tuo šiek tiek panašus į meditaciją, kad tai lengvai gali būti taikoma savarankiškai. Tiek meditacijos metu, tiek taikant tapingą, smegenys generuoja alfa bangas, būdingas atsipalaidavimui, kurios ypač teigiamai veikia visą organizmą. 

Gal galite pateikti realių pavyzdžių, kai tapingas padėjo įveikti tam tikrą negalavimą? 

Geriausias pavyzdys tai karo veteranai. Šie žmonės, patyrę siaubus Vietname ar Afganistane ir grįžę namo į taikius namus, deja, nebegali gyventi normalaus gyvenimo. Potrauminio streso sindromu suserga ne tik jie, bet ir šeimos nariai. Paprastai jie prasigeria, nepadeda jiems nei psichoterapija, nei stiprūs vaistai. Tapingas grąžino į gyvenimus galybę tokių karo veteranų. Visus karo siaubus tapingas padėjo tarsi į suvenyrų lentyną – smegenys lengvai priėmė naują žinutę: „ta patirtis buvo, bet dabar viskas yra saugu ir ramu“. Ypač veiksmingas tapingas įvairių fobijų atveju – aukščio, vorų ar viešojo kalbėjimo. 

Ar visi norintys gali išmokti palaikyti emocinę higieną ir kaip tai padaryti? 

Patys norintys, žinoma, gali išmokti ir gali taikyti įvairiausius metodus. Sudėtingiau, jei norim pakeisti artimuosius. Kartais norisi ištapinti, tai irgi naujas terminas (šypsosi), vyrą, žmoną ar uošvę. Ko gero, tvarkytis su savo reakcijomis galime pradėti tik nuo savęs. 

O ar galima pačiam, be specialisto pagalbos, užsiimti šia technika? 

Patys tapingo ekspertai sako, kad išmokti šios technikos galima per keletą minučių, o įvaldyti – gali prireikti ir viso gyvenimo. Geriausia, pasimokyti su specialistu, o vėliau taikyti savarankiškai. Tačiau, kaip ir mankštintis galėtume vieni patys namie, bet žymiai smagiau ir motyvacijos daugiau atsiranda, kai einame į sporto ar jogos klubus. Taip ir su šiomis tapingo treniruotėmis, labai patogu lankyti tapingo klubą – viena valanda per savaitę emocijų higienai, kas gali būti geriau?Ar tapingo klube ir vyksta užsiėmimai? 

Tapingo studija arba tapingo klubas organizuoja seminarus bei grupinius užsiėmimus. Kitas būdas – individuali sesija su namų darbais. Daugiau infomacijos: www.facebook.com/tapingas

Ar tapingas gali sukelti kokių nors sveikatos problemų? 

Tai laikoma ypač saugiu būdu, šalutinių reakcijų nepasitaiko. Nors man pačiai teko patirti ne vieną, tačiau tos reakcijos yra teigiamos. Kai sprendžiant vieną problemą, netikėtai išnyksta ir kita, tampa tikrai labai smagu. 

Ar sunku kovoti su tapingo skeptikais? 

Kovoti tikrai nereikia, kam? Ypač su protingais žmonėmis. Skepticizmas yra sveikai ir blaiviai mąstančio žmogaus normali reakcija į kažką naujo, ir kol tai neįrodyta ar nepatvirtinta, jie mąsto: „Kodėl turėčiau tuo tikėti?“ Žinoma, kai kurie yra atviresni ir mąsto šiek tiek kitaip: „Kodėl turėčiau netikėti, jei neįrodyta, kad tai neveikia?“ Bet kokiu atveju, labai gera žinia – kad tapingas veiktų, visai nebūtina tuo tikėti. Nors neretai tie patys skeptikai įtaria čia esant placebo efekto. Vienas dalykas, mokėti įjungti šią nepaprastai galingą ir gydančią jėgą – tikėjimą. Tačiau tapingas vis tik nėra placebo. Būtent dėl to, kad užfiksuota galybė atvejų, kai jis suveikė būtent skeptikams, tai yra tiems, kurie visai juo netikėjo. Visada laimi tie, kurie išbando. 

Ką Jūs darote, kaip Jus užklumpa negeros mintys ir liūdesys? 

Leidžiu joms būti, o tada imuosi tapingo.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.