Kuo naudingi persikai?

Viename vidutiniame persike (147 g) yra 50 kalorijų, 0.5 g riebalų, 15 g angliavandenių, 13 g cukraus, 2 g balastinių medžiagų ir 1 g baltymų. Jame yra 6% vitamino A dienos normos ir 15% vitamino C normos. Viename vidutiniame persike taip pat yra 2% arba daugiau dienos normos vitaminų E ir K, niacino, folato, geležies, cholino, kalio, magnio, fosforo, mangano, cinko ir vario.

Įrodyta, kad kaulavaisiai, tokie kaip persikai, slyvos ir nektarinai padeda išvengti su anstvoriu susijusių ligų, tokių kaip diabetas, metabolinis sindromas ir širdies bei kraujagyslių ligos. Taip pat tyrimai parodė, kad juose yra bioaktyvių ir fenolinių junginių, turinčių priešuždegiminių ir su antsvoriu kovojančių savybių. kurios gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, kuris susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis. Kaulavaisiuose yra keturios didžiosios fenolinių junginių grupės: antocianai, chlorogeninės rūgštys, kvercetinai ir katechinai, kurios veikia kartu ir papildo vienos kitas kovoje su ligomis, susijusiomis su antsvoriu.

Vėžys. Kadangi persikai yra stiprus vitamino C šaltinis, jie padeda kovoti su laisvųjų radikalų formavimusi, kurie žinomi kaip sukeliantys vėžį. Taip pat balastinės medžiagos, kurių daug būna vaisiuose, padeda išvengti storosios žarnos vėžio. Dar vienas tyrimas, darytas Teksaso universitete parodė, kad persikų ir slyvų ekstraktai efektyviai žudo pačias agresyviausias krūties vėžio ląsteles ir neliečia normalių ląstelių.

Oda. Vitaminas C, suvartotas savo natūralia forma (su neapdorotu maistu, tokiu kaip persikas) arba užteptas ant viršaus, gali sumažinti raukšles, pagerinti bendrą odos tekstūrą ir padėti kovoti su odos pažeidimais, sukeltais saulės arba užterštumo. Vitaminas C taip pat vaidina svarbų vaidmenį kolageno gamyboje, kuris yra odos pamatas.

Diabetas. Tyrimai parodė, kad žmonės, sergantys 1 tipo diabetu, kurie valgo daug balastinių medžiagų turinį maistą, turi mažesnius gliukozės kiekius kraujyje, o sergantiems 2 tipo diabetu pagerėja cukraus kiekis kraujyje, lipidų ir insulino lygiai. Viename vidutiniame persike yra apie 2 g balastinių medžiagų.

Širdies sveikata. Persikuose esančios balastinės medžiagos, vitaminas C ir cholinas gerina širdies būklę. O norint išvengti širdies ligų, svarbu yra vartoti daugiau kalio ir mažiau natrio, o kalio nemažai yra persikuose.

Akių sveikata. Gausesnis vaisių vartojimas (3 arba daugiau porcijos per dieną) mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką ir progresą, kaip parodė tyrimai.

Svarbu pažymėti, kad kuo daugiau vartoji vaisių ir daržovių, įskaitant persikus, tuo mažiau sergi visokiomis ligomis, atsirandančiomis nuo netikusio gyvenimo būdo (tokiomis kaip antsvoris, diabetas ir širdies ligos). Daug vaisių valgantys taip pat pasižymi sveika išvaizda ir plaukais, didesniu energingumu, mažesniu svoriu bei mirtingumu.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/274620.php

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.