Kaip galima užsidirbti pensiją Vokietijoje?

Vokietijos pensijų sistema turi tris kertinius akmenis: 1) valstybinę Pensijų draudimo sistemą; 2) privačius kompanijų planus ir 3) individualias pensijų investicijas. Ten vyrauja Viešoji pensijų draudimo sistema. Visiems dirbantiems yra privaloma joje dalyvauti, ir jie moka po tam tikrą sumą, priklausomai nuo to, kiek uždirba per metus. Pusę tos sumos moka darbdavys, o pusę – darbuotojas. 2014 m. įmoka sudaro 18.9% atlyginimo. Dabar į pensiją išeinama sulaukus 65 metų, nors dabar planuojama pensinį amžių pamažu didinti iki 67 metų. Pensijų plano įmokas irgi planuojama didinti, ir maksimalios pensijos bus mažinamos nuo 70% iki 67% grynojo darbo užmokesčio.

Kompanijų planai tradiciškai yra sukurti prisidurti prie Pensijų draudimo, o dabar ruošiasi vaidinti didesnį vaidmenį pensijų sistemoje. Nors kompanijų planai yra neprivalomi, juose dalyvauja apie tris penktadalius dirbančių žmonių, ir tikimasi, kad tas kiekis augs. Kompanijų planų pensija irgi prasideda nuo 65 metų, nors tikriausiai tas amžius irgi didės iki 67 metų.

Trečiasis kertinis akmuo, individualūs pensijų planai, iki šiol didelio vaidmens nevaidino, bet neseniai susilaukė dideli dėmesio kaip priedas prie Viešojo pensijų draudimo. Vieni iš šių planų yra Riester ir Rurup planai. Darbuotojai ir kiti dalyviai gali gauti tam tikras nuolaidas mokesčiams ir valstybės subsidijas šiems planams. Tos nuolaidos ir kitos privilegijos kiekviename plane vis kitokios. Yra skirtingi mokėjimų metodai, išmokėjimo schemos, mokesčių atsakomybės ir t.t. Vienam gali būti geriau vienoks planas, kitam kitoks, priklausomai nuo jų situacijų.

Vokietijoje gyvenantys užsieniečiai gali dalyvauti visuose šiuose planuose.Net ir išvažiavus iš Vokietijos galima ir toliau privatiems pensijų planams mokėti pensijų įmokas ir gauti iš jų naudos. Bet pensijų sistema turi daug sudėtingų detalių: priemonių nustatyti pensijos dydį, išėjusio į ankstyvą pensiją aprūpinimą, pensijos didėjimą, jei dirbi ir sulaukęs 65-erių ir t.t. Geriausias būdas surasti tinkamą pensijos planą – tai pasikonsultuoti su finansiniu patarėju.

Žmonės įgauna teisę į įstatymo numatytą pensiją po to, kai užbaigia minimalų draudimo įmokų laikotarpį. Toks laikotarpis yra 5 metai. Pensijos dydį apsprendžia pensijos draudimo įmokų dydis (nors ir labai laikomasi lygybės principo).

http://www.howtogermany.com/pages/german-retirement.html

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=10405&langId=en

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 4 / 5. Vertintojų: 3

Kol kas įvertinimų nėra.