Ar maisto papildas- išrūgų proteinas, parduodamas sporto prekių parduotuvėse yra kenksmingas sveikatai?

Išrūgų baltymai turi daug organizmui būtinų amino rūgščių, ir tai yra lengvai virškinamas baltymų šaltinis. Tai populiarus baltymų papildas, skirtas pegerinti imuninę sistemą ir sustiprinti raumenis. Taip pat jis vartojamas norint išvengti širdeis ligų, diabeto ir kaulų retėjimo. Yra įrodymų, kad jis palengvina alergijų simptomus ir mažina apetitą gerina cukraus kiekį kraujyje, skatina svorio kritimą, bet tam patvirtinti dar reikia padaryti daugiau tyrimų.

Išrūgų baltymas laikomas saugiu, jei vartojamas pagal gamintojo nurodymus. Tik jo reikėtų vengti žmonėms, turintiems alergiją pieno produktams, įskaitant karvės, ožkos, avies ir kumelės pieną. Galimos alerginės reakcijos – vėmimas, viduriavimas, bėrimai.

Bet jeigu suvartosite jo per daug, gali atsirasti ir šalutinių poveikių – sutrikęs širdies ritmas, cholesterolio kiekio pakitimai, galvos skausmas, padidėjusi diabeto rizika, padidėjusi kaulų lūžių ir osteoporozės rizika, inkstų nepakankamumas, kepenų pažeidimai, skrandžio ir žarnyno sutrikimai (vidurių užkietėjimas, pūtimas, spazmai, padidėjęs žarnyno judėjimas, pykinimas, sumažėjęs apetitas, galūnių tinimas, ir negerumas skrandyje), ir troškulys. Išrūgų baltymas gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, dėl to reikėtų būti atsargiam su juo, jeigu sergate diabetu arba turite žemą cukraus kiekį kraujyje, arba jeigu vartojate vaistus ar maisto papildus, kurie veikia cukraus kiekį kraujyje. Taip pat išrūgų baltymas gali padidinti kraujavimo riziką, dėl to žmonėms, kurie turi kraujo krešėjimo sutrikimų arba vartoja vaistus, veikiančius kraujo krešėjimą, reikėtų būti su juo atsargiems. Šis baltymas gali numušti kraujospūdį arba kirstis su vaistų perdirbimu kepenyse. Nuo jo gali atsirasti mieguistumas, todėl būkite atsargūs, jei vairuojate ar pan.

Išrūgų baltymą reikėtų atsargiai vartoti žmonėms, vartojantiems vaistus, ypač tokius, kurie veikia imuninę sistemą arba cholesterolio kiekį kraujyje, turi skrandžio arba žarnyno sutrikimų. Reikėtų jo vengti, jei esi alergiškas pieno produktams, ir geriau jo nevartoti ilgą laiką arba dideliais kiekiais.

Manau, geriausia būtų pasitarti su gydytoju, ar jums verta jį vartoti.

http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/whey-protein/safety/hrb-20060532

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.