Kiek trunka kalyčių rujos laikas? Kiek laiko ji kraujuoja?:) Turiu kalytę pirmąkart neišoperuotą, tai nežinau, kiek čia dar kapsės.

Kalytės paprastai rujoja dukart per metus. Ciklo trukmė gali būti įvairi, bet kai nusistovi, ruja pasidaro reguliari. Priešrujiniu laikotarpiu, kai pasirodo kraujas, kiaušidės brandina folikulus, pasiruošusius pavirsti į kiaušinėlius ovuliacijos metu. Daugumai kalyčių tai trunka 6-12 dienų, bet kai kuriais atvejais gali tęstis net iki 28. Į galą kalytė pasidaro labai „pasinešus“ ant šunų. Po to prasideda rujos laikotarpis, kada kalytė gali poruotis. Kai kurioms kraujavimas baigiasi, o kai kurios kraujuoja visą rujos laikotarpį. 10-11 dienų nuo kraujavimo pradžios prasideda ovuliacija, kiaušinėlis po to gali būti apvaisintas per 4 dienas. Rujos laikotarpis vyksta 5-9 dienas, bet gali užsitęsti iki 28.

Kai kalytė pirmą kartą surujoja, būna nesmagu – ne tik namuose pasidaro netvarka, bet ir baisu, kad neatsirastų nepageidaujamų šuniukų. Paprastai kalytės pirmą kartą rujoja 5-8 mėnesių amžiaus, ir iki to laiko šeimininkai jau būna nusprendę, naudos ją veisimui ar sterilizuos. Jeigu ta šunytė surujojo anksčiau negu manėte, ir nusprendėt neužsiimti veisimu, protingiausia bus pasikalbėti su veterinaru, kada artimiausiu metu geriausia bus ją sterilizuoti. Rujos metu paprastai jų nesterilizuoja, nes padidėja kraujavimo rizika po operacijos, rekomenduojama sterilizaciją atlikti 6-12 savaičių nuo kraujavimo pabaigos.

Ar ketinate veisti šuniukus, ar ne, per pirmą rują kalytės geriau neporuoti, kol dar ji galutinai nesusiformavusi. O norint išvengti nepageidaujamo nėštumo, geriau kiek galima mažiau ją vedžioti, kol rujoja, arba tai daryti ten, kur nėra kitų šunų. Jeigu vedžiojate, niekada nepaleiskite nuo pavadėlio. Jei yra nuosavas kiemas, žiūrėkite, kad jis būtų pakankamai saugus ir nei kalytė ištrūktų, nei koks šuo pas ją įsibrautų.

Dėl netvarkos namuose, tai dauguma kalaičių per pirmą rują kraujuoja labai mažai, bet ir tai dažnai būna nemalonu. Ne visuomet įmanoma šunytę uždaryti ten, kur lengva išvalyti grindis. Kartais žmonės užmauna kalytėms specialias higienines kelnes, jų galima ir nusipirkti, būna visokių dydžių.

Taigi jeigu tikrai neketinate veisti šuniukų, tada patarčiau kuo greičiau kalytę sterilizuoti (paprastai rekomenduojamas amžius būna 6 mėnesiai). Tai turi kai kurių privalumų sveikatai, be to, jums niekada nebereikės nei bijoti nepageidaujamų šuniukų, nei tvarkytis su kitais rujos nepatogumais.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 2.7 / 5. Vertintojų: 9

Kol kas įvertinimų nėra.