Interviu su Ieva ir Tomu Malukais: „Gamta yra protinga, ji žino, ko reikia mums“

Prieš trejus metus įsigiję sodybą Rokiškio rajone, Ievai ir Tomui Malukams kilo nuosavo verslo idėja – spausti aliejų iš lietuviškų sėklų. Sėkmingas verslas po truputį plečiasi ir produktai pasiekia vis daugiau Lietuvos gyventojų. Interviu metu, pora papasakojo apie šeimos verslo „Gyvas aliejus“ pradžią ir paneigė mitus apie šaltai spaustų aliejų poveikį odai, tarp kurių populiariausias: „Aliejus užkemša odos poras.“. I.Malukienė taip pat atskleidė natūralios kosmetikos poveikį odai bei pasidalino asmeniniais patarimais kaip išlaikyti gražią odą žiemos metu. 

Nuo ko prasidėjo Jūsų veikla? 

Pradėjome maždaug prieš tris metus. Pirmi metai gyvenome sodyboje, ieškojome veiklos, kuri būtų įdomi ir prasminga. Tomas internete pamatė aliejaus spaustuvą. Atsisiuntėme jį iš Olandijos ir išspaudėme pirmuosius lašus. Vėliau buvo ilgas mokymosi kelias. Kaupėme žinias apie augalus, jų gydomąsias galias, tobulinome techniką, tvarkėme visus formalumus – laboratorijos įrengimas, leidimai veiklai ir kiti dalykai. Taip ratas ir užsisuko.

Kas buvo sunkiausia pradedant natūralių aliejų verslą ir kur viso to išmokote?

Visko išmokome skaitydami knygas ir rinkdami informaciją internete. Buvome trumpam išvykę į Jungtinėje karalystėje esantį eko ūkį, domėjomės, kaip vystomas mažas šeimos verslas. O pradedant sunkiausia buvo susitvarkyti visus leidimus, įveikti biurokratinius sunkumus.

Papasakokite kaip vyksta šalto aliejaus spaudimas?

Visų pirma reikia gauti kokybiškų sėklų. Mes spaudžiame tik iš lietuviškų sėklų – kanapių, garstyčių, saulėgrąžų. Jas perkame iš Lietuvos ūkininkų. Žiūrime, kad ūkis būtų ekologinis. Sėklos turi būti tinkamai išdžiovintos – nei per drėgnos, nei per sausos. Tuomet spaudžiama mechaniniu sraigtiniu spaustuvu. Išbėgęs aliejus paliekamas stovėti, kad natūraliai išsifiltruotų. O paskui jau skaidrus aliejus pilstomas arba gaminami fitoliai – aliejinės ištraukos.

Kuo ypatingas beržų lapų fitolis?

Šio fitolio gamybai naudojame beržų lapus ir garstyčių aliejų. Tai reiškia, kad beržų lapai užpilami garstyčių aliejumi ir taip brandinami mėnesį, kas savaitę keičiant beržų lapus. Taip po mėnesio aliejus ištraukia visas naudingąsias beržų lapų savybes. Šis fitolis veikia antiseptiškai, valo organizmą, skatina prakaito išsiskyrimą ir kraujo cirkuliaciją, mažina pabrinkimus. Beržų lapai ir garstyčių aliejus – tai puiki kompozicija celiulito prevencijai!

Taip pat šis fitolis tinkamas galvos odos ir plaukų priežiūrai. Patariama naudoti kaip plaukų kaukę. Plaukai ir oda įtrinami beržų lapų fitoliu ir laikoma minimaliai 30min. Po to plaukai trenkami, kaip įprasta. Taip pagerinama kraujotaka, dezinfekuojama, užkertamas kelias nuolatiniam plaukų riebalavimuisi ir pleiskanom. Beto, tokia kaukė skatina plaukų augimą.

Kuo skiriasi fitolis nuo aliejaus? 

Aliejus spaudžiams TIK iš sėklų. Fitolis gaminamas iš bet kokio vaistingojo augalo. Jam gaminti naudojama ta augalo dalis, kurioje kaupiasi vaistingosios medžiagos. Vaistažolė užpilama šalto spaudimo aliejumi ir brandinama mėnesį kas savaitę keičiant žaliavą. Taip po mėnesio gauname fitolį.

Kokias naudingas žolelių savybes galime panaudoti stiprinant imunitetą?

Mūsų aliejai skirti kosmetiniams tikslams. Aš neesu žolininkė tad mediciniškai į tokį klausimą negaliu atsakyti. Imunitetas labai sudėtingas organizmo gebėjimas save apsaugoti, todėl mano asmeniniu požiūriu, jį stiprinti reikia visapusiškai – ne vien tik žolelėmis, bet pirmiausia sveiku gyvenimo būdu – judėjimu, mityba bei žalingų įpročių atsisakymu.

Kiek laiko nebenaudojate sintetinės kosmetikos? Kokius pokyčius pradėjus naudoti šalto spaudimo aliejus pastebėjote?

Sintetinės kosmetikos nenaudoju jau trys ar daugiau metų. Dar prieš pradedant gaminti aliejus jau buvau susidomėjusi jų kosmetiniu panaudojimu. Pradėjus gaminti, išmečiau visus savo kremus, pienelius, kūno sviestus, tonikus ir tt. Pokyčiai pastebimi ne iš karto – juk natūralūs produktai veikia lėtai, bet turi ilgalaikį efektą. Mano odos riebumas susireguliavo. Kūno ir rankų oda nebešerpetoja, nesausėja, plaukai natūraliai blizga.

Koks atrastas mėgstamiausias grožio preparatas?

Ypatingų preparatų nesu atradusi. Manau, kad visa grožio esmė paprastume. Aš tiesiog palaikau odos švarą ir maitinu ją natūraliais aliejais.

Aliejus užkemša veido poras“, „Aliejaus negalima naudoti riebiai veido odai – juk ji ir taip riebi.“ – tai tik keletas visuomenėje gajų mitų. Ar jie iš tikrųjų teisingi?

Ne, tai visiška netiesa. Natūralus šalto spaudimo aliejus turi savybę ištraukti, išvalyti, todėl jis neužkemša porų, o priešingai- jas išvalo. Tai puiki priemonė ir makiažo valymui. Aliejaus riebalai panašiausi su odos riebalais, todėl jis puikiai padeda sureguliuoti tinkamą riebalų gamybą ir taip padeda netgi riebiai odai. Aišku, jeigu naudosite rafinuotus, mineralinius (naftos produktas) aliejus, tumet tokio efekto tikrai nesulauksite ir teks verkti dėl užkimštų porų ir kitų bėdų. Pabrėžiu, odai tinka tik šalto spaudimo nerafinuoti aliejai. Ir, aišku, geriausia naudoti tuos, kurie pagaminti iš Lietuvoje užaugusių augalų. Kad ir kaip bebūtų gamta yra protinga, ji žino, ko reikia mums, todėl jeigu kokosai Lietuvoje neauga, galbūt logiška jų ir nenaudoti.

Žiemą odai tenka susidurti su šalčiu bei temperatūros skirtumais. Kokie aliejai padėtų atgaivinti odą ir apsaugoti nuo atšiaurių oro sąlygų?

Iš mūsų gaminamų labiausiai tinka kanapių sėklų aliejus veidui. O kūnui nepamainomas garstyčių sėklų aliejus – jis šildo, skatina kraujotaką, todėl tinkamas, jei šala galūnės. Taip pat, tai puiki prevencija peršalimui – reikia įtrinti padus, nugarą, krūtinės ląstą.

Plaukams tenka ne mažesnis išbandymas. Ką rekomenduotumėte naudoti stiprinant plaukus?

Patarčiau daryti kaukes su garstyčių aliejumi. O po trinkimo galiukus galima patepti kanapių aliejumi.

Ko palinkėsite visiems naujais metais?

Noriu visiems palinkėti naudoti mažiau. Taip padėsime ne tik sau, bet ir visai gamtai aplink mus. Ir daugiau šypsotis (šypsosi).

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.