Kaip pačiam susikurti interneto tinklalapį?

Šis aprašymas tinkamas, jei nori susikurti nepriklausoma internetini puslapi, t.y. kad gali pats kontroliuoti visus savo duomenis ir nenaudoti internetiniu paslaugu, kaip WordPress, Google Sites, Weebly ar Jigsy.

A1. Visu pirma turi susigalvoti domeno pavadinima, kuris dar butu ir laisvas. Tai tu gali padaryti pvz. cia http://www.domreg.lthttp://www.who.is arba http://www.hostex.lt ir kt.

A2. Domena reikia užregistruoti internetineje firmoje, kuri teikia šias paslaugas. Apie tai skaitykite toliau

A3. Taipogi reikia ne tik domeno vardo, bet ir serverio, kur bus saugomi busimos internetines svetaines domenys. Tam reiketu dar ir provaiderio, kurie teikia serverius.

A4. Domeno vardus bei serverius galima užsiregistruoti ivairiose firmose. Šikart mes pasirenkame firma http://www.hostex.lt/ ir toliau tai vadiname hostingu (domeno vardas +serveris).

A5. Taigi atsidarome ši puslapi http://www.hostex.lt/hostingas ir „Domenu registravimas“  parašome savo norima domena, spaudžiame „Tikrinti“. Tada gauname atsakyma, ar šis domenas dar laisvas ir dar gauname pasiulymu serveriui. Svarbu: Cia Jums reikia Linux serverio, bet ne Windows. Hostingo pasiulymai skiriasi suteikiama duomenu baziu skaiciumi, bei vieta serveryje. Paprastai svetainei užtenka sidabrinio paketo  „HX sidabrinis v1“ (10 GB vietos svetainems ir el.paštui, 10 dežuciu, 1 MySQL, 1 svetaine). Kaina Hostex šiuo metu yra 14 Lt per menesi, minimalus užsakymo terminas 6 menesiai. Svarbu: Jei savo svetaineje noresite talpinti video filmukus ir kita didelio formato informacija, reiketu pasirinkti didesni paketa.

A6. Serverio kaina su domenu šiuo metu yra 131,89 Lt.
Turetumet žinoti, kad ši serveri naudojate ne tik jus vienas, bet dalinates su kitais. Atskiras serveris kainuoja daugiau.

A7. Užsisakote pasirinkta paketa ir sumokate. Mokant Paypal procedura yra trumpiausia.

A8. Tuomet gaunate patvirtinimo el. laiška su kliento slaptažodžiais ir kita svarbia informacija.  Dabar galima pradeti kurti sveitaine.


B1. Norint gero internetinio puslapio siulau naudoti profesionalia CMS, (angl. Content-Management-System, liet. „Turinio valdymo sistema„). Ši programa jums pades suvesti jusu duomenis.

B2. Ieškokite profesionalios CMS. Aš siulyciau nemokama ModX Evolution. Tiesioginis Download-linkas: http://modx.com/download/direct/modx-1.0.12.zip Jei jus noretumete kitos programos, cia galite rasti CMS saraša: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_content_management_systems#PHP


C1. Mes toliau pasirenkame ModX. Instaliavimo aprašymas:

C2. Išpakuojate parsisiusdinta zip-faila. Tuomet išsaugote duomenis jusu naujajame serveryje. Tam jums reikia taip vadinamos FTP-Programos. Siulau ši varianta: Filezilla

C3. Instaliuojate Filezilla ir startuojate programa. Spaudžiate >File >Site Manager ivedate jusu serverio prisijungimo kodus (juos turejote gauti el.paštu iš Hostex !). Svarbu: jums reikia tik triju langeliu: Host: ftp.ihredomain.lt | User: jusu Login | Password: jusu slaptažodis . Kiti langeliai jums nereikalingi. Suvedus visus tris, spaudžiate Connect.

C4. Dabar turetumet buti prie jusu serverio prisijunge ir galite perkopijuoti ModX (uploaden). Perkopijavus mums reikia dar vienos duomenu bazes.

C5. Prisijungimo kodus prie duomenu bazes jus rasite arba Hostex el. laiške, arba prisijungus ju puslapyje. Nepamirškite slaptažodžio ir ji užsirašykite.

C6. Startuojate jusu naršykle, geriausia Firefox ir atidarote www.jusudomenas.lt/install
Ivedate visus norimus duomenis duomenu bazeje. Jums taip pat reikes sukurti administratoriu. Išsirinkite varda ir stipru slaptažodi( pvz. w32l#r8k4l ). Nepamirškite užsirašyti! Modx Instaliavimo asistentas pades jums visuose instaliavimo žingsniuose, kol instaliavimas bus baigtas. Galiausiai  ModX programa nores instaliacijos faila trinti. Jus tai patvirtinkite.

C7. Atsidarykite savo svetaine, dabar turetumet matyti pavyzdini varianta. Valio, viska padarete teisingai!


D1. Dabar jus norite susikurti savo puslapi. Atsidarote www.jusudomenas.lt/manager ir prisijungiate su savo nustatytu vartotojo vardu ir slaptažodžiu.

D2. Manageryje kaireje turite visus pasirinktinus puslapius. Kaireje viršuje galite paspaudus atitinkama simboli sukurti nauja svetaines puslapi.

D3. Kiekvienam svetaines puslapiui sugalvokite pavadinima ir užpildykite jo turini. Jus taipogi galite ikelti nuotrauku ar filmuku iš Youtube. Paspaudus „Preview“ jus galite peržiureti savo svetaine. Sukurus kiekviena puslapi nepamirškite jo išsaugoti, paspausdami dešineje viršuje „save“.

D4. ModX jums siulo daugybe galimybiu susikurti ivairius svetaines nustatymus. Svarbu yra navigacija, kad informacija butu greitai ir gerai surandama.

D5. Taip pat jus galite iš ModX programos pasirinkti jums tinkama“Template“(šablona), pvz. spalvas. Taip pat jus galite internete peržiureti nesudetingas ModX vadovelius (Tutorials), kad dar geriau suprastumete sistema.

Tikiuos, kad šis vadovas jums padejo susikurti jusu internetini puslapi!

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.