Kaip pačiam pasidaryti vištų tvartelį?

Video, kaip statytis vištidę, galite pažiūrėti čia. O aprašymas būtų toks:

1. Nusistatykite, ko jums reikia. Priklausomai nuo to, ar auginsite tik kelias vištas, ar planuojate iš to daryti verslą, labai skirsis ir jūsų vištidės dydis. Prieš žiūrėdamas, kaip statyti vištidę, paklauskite save šių dalykų:

  • Kodėl aš noriu auginti vištas?
  • Kiek jų ketinu laikyti?
  • Kiek turiu vietos vištidei?

Jei negalite tiksliai atsakyti į šiuos klausimus, jums reikėtų pradėti nuo mažos vištidės. Kai įgausite patirties ir pradėsite matyti gerus rezultatus, visada galėsite vištidę padidinti.  
2. Gaukite vištidės planą. Nesvarbu kokio mažumo ketinate ją statyti, visada reikės turėti planą. Galite nusibraižyti savo brėžinį, bet tai tinka tik jau patyrusiems vištidžių statytojams. Kadangi esate pradedantysis, geriau jums būtų nusipirkti jau gatavų brėžinių (kad ir iš čia). Sudėtingesniems prireiks skirtingų statybinių medžiagų ir didesnių įgūdžių, todėl pradėkite nuo paprastesnių. Jums reikia apgalvoti kai kuriuos veiksnius:

  1. Pastogė ir apsauga. Geriausia visą vištidę apdengti vieliniu tinkleliu. Tada nereikės bijoti, kad ten įlįs kokia lapė. Galite ir statyti pakeltą nuo žemės vištidę – 60-90 cm aukščio, į kurią ves tiltelis. Tiltelis plėšrūnams bus per siauras, todėl jie juo neužlips, net jei jiems pavyktų pralįsti pro vielinį tinklą. Taip pat vištos galės užlipti aukščiau nuo drėgnos žemės.
  2. Laktos. Geriausiai vištos miega ant laktų, todėl būtinai įtaisykite kelias, net jeigu vištidės brėžiniuose jų ir nėra. Taip pat jums reikės užtikrinti, kad jūsų vištoms pakaks vietos, kad joms nereikėtų susigrūsti, nes taip gali nukentėti jų sveikata. Galite ten įtaisyti ir lempą – tada jos dės kiaušinius ir žiemą, kai dienos trumpos.
  3. Lizdavietės. Ten jūsų vištos dės kiaušinius. Tai vietai nepagalėkite vietos ir išteklių, nes tai svarbiausia vištidės vieta. Viena višta vidutiniškai padeda po kiaušinį per 1-2 dienas. Dažnumas keičiasi priklausomai nuo oro sąlygų ir nuo veislės. Taigi jei neplanuojate kiaušinių susirinkinėti kasdien, tą vietą padarykite pakankamai didelę, kad vištos galėtų patogiai dėti kiaušinius, kiek tik įmanoma. Galite tam prikabinėti krepšių ant sienos.
  4. Izoliacija. Kadangi jūsų vištidė bus lauke, vištoms teks patirti visas oro sąlygas. Jeigu nebus apšiltinimo, vištos ten ilgai neišgyvens. Todėl pagalvokite, kokias medžiagas galėtumėte parinkti apšiltinimui. Geresniuose vištidžių planuose tai turėtų būti numatyta.
  5. Lesalas ir vanduo. Tuos dalykus reikėtų laikyti toliau nuo kraiko, kad neužsiterštų. Todėl statydamas vištidę, nepamirškite tų dviejų vietų atskirti, jei įmanoma.
  6. Ventiliacija. Kadangi didelė tikimybė, kad vištidėje kaupsis išmatos, reikės oro tėkmės, kad ten laikytųsi šviežias oras. Galite padaryti mažus langelius, bet žiūrėkite, kad jie būtų uždengti vieliniu tinkleliu.
  7. Lengvas priėjimas jums pačiam. Jums neišvengiamai teks kartkartėmis valyti vištidę, todėl tam reikės specialių durų. Tos durelės jums leis viską pasiekti abiem rankomis ir padaryti tai, ką reikia. Ideali vištidė turėtų turėti lovį išmatoms, kurį galima išimti iš išorės, kad nereikėtų kaskart valant lįsti į vištidę.

3. Susirinkite reikalingas medžiagas. Jums teks apsirūpinti plaktukais, pjūklais, vieliniu tinklu, grąžtais, vinimis, matavimo juostele, pirštinėmis, mediena.
4. Statykite vištidę. Nebandykite statyti struktūras pagal savo įnorius. Reikia tą daryti sistemingai. Laikykitės jūsų vištidės plano istrukcijų, jeigu jos duotos. Paprastai pirma tenka pastatyti pamatus ir toliau važiuoti aukštyn. Paskiausiai įstatomas stogas, durys ir langai. Pastatęs vištidę, galėsite ją nudažyti – ir atrodys gražiau, ir dažai dar apsaugos medieną nuo oro permainų.
Sėkmės! O kaip ten viskas turi atrodyti, galite pasižiūrėti čia: http://howtobuildachickencoopmanual.com/

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.