Kaip vyrams nenuplikti?

Kažkuriuo savo gyvenimo momentu pradeda plikti apie 50% vyrų, tik vieni anksčiau, kiti vėliau. Būna, kad plikimas prasideda dar nesulaukus 20-ties, bet kuo vyresnis amžius, tuo didesnė tikimybė, kad pradėsi plikti. Paprastai tai būna paveldima. Rizikos faktorius – nuplikę artimi giminaičiai, ypač iš motinos pusės. Plikimo priežastis – testosteronas, kuris organizme būna perdirbamas į dihidrotestosteroną (DHT). Vienas iš jo funkcijų – reguliuoti plaukų augimą. Plaukai auga iš svogūnėlių – folikulų, ir kai kuriems vyrams plauko svogūnėlio atsakas į DHT būna jo nykimas, jis mažėja ir mažėja, kol pagaliau visai nebeaugina plauko.

Deja, nežinomas joks būdas, kaip išvengti plikimo. Yra nepatvirtinta teorija, kad plikimą skatina stresas, nes nuo jo didėja testosterono kiekis kraujyje. O stresą galima sumažinti užsiimant kokia nors raminančia veikla – pvz., pasivaikščiojimais, buvimu ramioje aplinkoje, relaksuojančios muzikos klausymu.

Gydymas čia kaip ir nereikalingas, jei plinkate ne dėl kokių medicininių priežasčių (pvz., skydliaukės sutrikimų). Bet jeigu jums nepatinka jūsų praplikusi galva, yra tam reikalui sukurtų gydymo būdų. Vienas iš jų – plaukų persodinimas. Jo metu iš nenuplikusios galvos vietos paimami plaukai ir persodinami į nuplikusias vietas. Toks būdas duoda ilgalaikius rezultatus, nes plaukai paimami iš tų galvos dalių, kurios būna palyginti atsparios DHT poveikiui. Tik tokia procedūra yra ne kiekvienam pagal kišenę.

Nuplikimui gydyti yra ir vaistų. Jie arba stabdo tolesnį plikimą, arba stimuliuoja naujų plaukų augimą:

– Minoxidil (Rogaine) – išorinio vartojimo, įtrinamas į galvos odą. Kai kuriems vyrams jis lėtina plikimą ir skatina plaukų augimą. Neaišku, kaip būtent jis veikia. Kad pasireikštų poveikis, minoksidilą reikia vartoti nuo keturių mėnesių iki metų. Galimi šalutiniai poveikiai: odos sausumas, deginimas, pleiskanojimas. Būna net ir sunkesnių – svorio augimas, veido, rankų ir kojų tinimas, kvėpavimo sunkumai, krūtinės skausmai;

– Finasteride (Propecia, Proscar) – vidinio vartojimo vaistas, kuris kai kuriems vyrams lėtina plaukų slinkimą. Šiek tiek efektyvesnis negu minoksidilas. Bet jo poveikis tęsiasi tik tol, kol vartoji. Rezultatai irgi pasimato tik po ilgo vaisto vartojimo – nuo trijų mėnesių iki metų. Kai kurie galimi šalutiniai poveikiai – depresija, niežulys, bėrimai, krūtų augimas, veido arba lūpų tinimas, skausminga ejakuliacija. Finasteridas gali sukelti ir krūties vėžį (kuriuo, kaip žinia, gali sirgti ir vyrai), nors ir labai retai. Be to, gali paveikti prostatos vėžio testo rezultatus, kai tiriamas specifinių prostatai antigenų lygis.

Dar žinoma, kad vyrų plikimas gali būti susijęs ir su atsparumu insulinui (II tipo diabetu), kuris atsiranda dėl antsvorio bei daug angliavandenių turinčios mitybos. Taigi čia svarbu palaikyti gerą formą bei vengti bereikalingų angliavandenių, tada ir galva mažiau pliks.

Na, bent jau man plikos vyrų galvos visiškai nekliūva 🙂 Ir manau, kad daugumai moterų taip pat. Bet jei vis dėlto norite pasilaikyti kuo daugiau plaukų ant galvos, tada linkiu sėkmės, tik dėl gydymo – t.y. vaistų vartojimo tikriausiai reikėtų pasitarti su gydytoju.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.