Kokią šuns veislę patartumėte įsigyti šeimai? Kodėl?

Veislių, tinkančių šeimoms (t.y. meilių, mylinčių vaikus) yra nemažai. Ir priklauso nuo to, kokia ta šeima 🙂 – ar mėgėjai sportuoti, žaisti ir pan., ar nelabai. Tik jeigu šeimoje yra mažų vaikų, geriau vengti labai mažų veislių šunelių, t.y. tokių, kuriuos vaikai galėtų „užniurkyti“ iš meilės arba būtų galima netyčia užminti ant jų. Aš manau, kad šeimoms labai gerai tinka ir paprasti mišrūnai iš prieglaudų – dauguma jų yra tikrai mieli ir atsidavę šuneliai, nors aišku, visais atvejais reikalinga dresūra, ar tai būtų veislinis šuo, ar neveislinis. Bet jeigu domina veisliniai šunys, iš tokių būtų paminėtini:

Buldogas. Jie nėra labai padūkę, bet kantrūs, gali pakęsti vaikų niurkymus, daiktų mėtymus į juos ir pan. Tinka laikyti ir butuose, ir privačiuose namuose.

Biglis. Išvesti kaip medžiokliniai šunys. Jie labai draugiški ir energingi, taip pat ištveria vaikų išdaigas. Tinka netgi kaip auklės, gali prižiūrėti miegančius vaikus. Turi ir kai kurių juokingų įpročių, pvz., kaukimą ir melodingą lojimą, tik reikia juos išmokyti netriukšmauti per daug.

Bulterjeras. Jie yra protingi, energingi ir draugiški, ištikimi šeimininkui. Ypač tinka didelėms šeimoms, nes būna kantrūs su vaikais. Jei šeimoje yra padūkusių vaikų, bulterjerai labai tinka, nes jie reikalauja daug žaidimų. Be to, jie mėgsta ir saugoti vaikus.

Kolis. Moka saugoti mažus vaikus, užtat tinka šeimoms su kūdikiais. Tik jų ilgas kailis reikalauja priežiūros. Bet juos galima išmokyti daug naudingų dalykų – pvz., įspėti apie gaisrą.

Niufaundlendas. Jie iš prigimties myli vaikus, yra meilūs, visuomet kur šeima, ten ir jie. Tik jie turi ilgą kailį ir daug šeriasi. Tinka gyventi ten, kur yra daug gyvenamojo ploto. Geri plaukikai, naudojami ir kaip tarnybiniai šunys gelbėti skęstantiems.

Vižlas. Medžioklinis šuo, kilęs iš Vengrijos. Meilus,tylus ir ištikimas. Jam reikia daug fizinio krūvio – dėl to gerai, jei šeimoje yra mėgstančių žaisti vaikų. Bet mėgsta būti ir namuose su šeima. Labai mėgsta mokytis, todėl vaikai irgi gali ant jų mokytis dresuoti šunis.

Airių seteris. Jie mėgsta daug lakstyti, užtat geriau juos laikyti ten, kur yra nuosavas kiemas. Bet deja, jie, palyginti su kitais šunimis, gyvena neilgai (jei išgyvena 12 metų, tai būna labai gerai), todėl gali būti, kad pridarys vaikams daug sielvarto, jei anksti nugaiš.

Pudelis. Šeimoms su vaikais geriau rinktis standartinį arba karališkąjį. Jie labai mieli ir protingi, puikūs žaidimų draugai, tinka jei šeimoje yra alergiškų žmonių, nes mažai šeriasi, palyginti su kitomis veislėmis.

Labradoro retriveris. Dabar labai populiari veislė, tinkami ir kaip tarnybiniai šunys. Vienas geriausių pasirinkimų šeimai. Labai mėgsta pradžiuginti žmones, žaismingi, sargūs, mylintys ir patikimi. Be to, labai lengvai dresuojami.

Auksasplavis retriveris. Turi tokias pat savybes kaip ir labradorai, bet kaip ir airių seteriai, trumpai gyvena (ar net dar trumpiau) – jei labai pasiseka, sulaukia 12 metų, bet dažniausiai vos kokių 10. Jie ir labai energingi, ir kantrūs su vaikais. Dažnai naudojami kaip tarnybiniai, be to, gerai plaukioja.

Tokios yra tinkamiausios šeimoms veislės. Tik dar kartą paminėsiu, kad bet kokiam šuniui reikalingas auklėjimas. Namuose šuo turi būti žemiausio rango gaujos narys (na, nebent lygus su kate :)), kad klausytų ir suaugusių, ir vaikų.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Vertintojų: 1

Kol kas įvertinimų nėra.