Kuo skiriasi vėžys nuo auglio?

Tikriausiai turite omeny, kuo skiriasi vėžys nuo gerybinio auglio? Gerybiniai augliai bėra vėžiniai. Nuo vėžinių jie skiriasi tuo, kad lėtai auga, neplinta į kitas kūno vietas ir jų paviršius paprastai būna sudarytas iš normalių ląstelių. Gerybiniai augliai sudaryti iš ląstelių, panašių į normalias, ir sukelia bėdų tik tokiais atvejais, jeigu:

  • užauga labai dideli;
  • kelia nepatogumų arba negražiai atrodo;
  • spaudžia kitus organus;
  • užima vietos kaukolėje (pvz., smegenų augliai);
  • išskiria hormonus, kurie keičia organizmo veiklą.

Tuo tarpu piktybiniai augliai yra sudaryti iš vėžinių ląstelių. Vėžinės ląstelės nuo paprastų skiriasi tuo, kad nesugeba nustoti daugintis, o normalios nustoja po to, kai pasidalija 50-60 kartų. Taip yra dėl to, kad vėžinės ląstelės nustoja klausyti aplinkinių ląstelių siunčiamų signalų, kad laikas nustoti daugintis – galbūt dėl to, kad genai, kurie liepia ląstelei daugintis, ir toliau siunčia signalus, arba genai, liepaintys ląstelei nustoti daugintis, būna pažeisti arba iš viso „iškrenta“. Todėl vėžinė ląstelė vis dauginasi ir dauginasi, nors ir daro žalą aplinkiniams audiniams. Be to, vėžinės ląstelės nesulimpa viena su kita ir jos niekada nesubręsta, t.y. nesispecializuoja, bet vis toliau dauginasi.

Taigi piktybiniai augliai paprastai auga greičiau negu gerybiniai, išplinta į aplinkinius audinius ir juos naikina, taip pat išplinta ir į kitas kūno dalis. Būtent dėl to plitimo vėžys ir pasidaro pavojingas gyvybei. Jeigu vėžys negydomas, auglys gali išplisti į gretimus organus, taip pat ir į tolimesnes kūno vietas. Vieta, kur užauga pirmasis vėžinis auglys, yra vadinama pirminiu vėžiu, o auglys, išplitęs į kitus organus – išplitusiu vėžiu.

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/what-is-cancer/cells/what-cancer-is

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.