Miežių želmenys, kuom (ne)naudingi sveikatai?

1940 m. buvo išaiškinta, kokios naudos žmonėms ir gyvuliams duoda javų želmenyse esantys vitaminai, mineralai ir baltymai. Miežių želmenų sultyse yra beta karotino, vitaminų B1, B2, B6, B12, pantoteno rūgšties ir folinės rūgšties. Tarp ten esančių mineralų yra kalio, kalcio, geležies, fosforo ir magnio. Kitos sudedamosios dalys – chlorofilas, amino rūgštys, baltymai, skaidulinės medžiagos ir fermentai. Vegetarai gali išvengti kobalamino arba vitamino B12 trūkumo vartodami miežių želmenų miltelius. Ten yra ir vitaminų C, E ir K.

Miežio lapai yra geriausias fermento superoksido dismutazės šaltinis, todėl turi savybę kovoti su deguonies neturinčiais laisvaisiais radikalais, gaminamais energijos metabolizmo metu. Taip pat jie saugo žmogaus audinius nuo vėžio atsiradimo. To veiksmo mechanizmas nežinomas, bet gali būti susijęs su augalo antioksidacinėmis savybėmis arba jo turimu chlorofilu. Taip pat miežių lapai mažina ir cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imunitetą, lengvina opinį kolitą, nes padeda augti gerosioms žarnyno bakterijoms. 

Miežių želmenys taip pat yra puikus natūralus detoksikuotojas. Jo valančios savybės netgi pakankamai veiksmingos šalinant organizme susikaupusius sunkiuosius metalus, įskaitant šviną, kuris gali sukelti elgesio ir mokymosi sutrikimų, ypač vaikams. Daugiausiai prie to prisideda ten mažais kiekiais esantys elementai cinkas, selenas ir varis. Be to, chlorofilas ir beta karotinas stimuliuoja kai kurių nereikalingų elementų, tokių kaip gleivės ir kristalizuotos rūgštys, pašalinimą.

Dar vienas miežių želmenų teigiamas poveikis – apsauga nuo UV spindulių poveikio. Čia pasitarnauja juose esanti superoksido dismutazė, kuri padeda išvengti ląstelių pažeidimo, taip pat ir skatina jau pažeistų ląstelių atsigavimą. Reguliarus miežio želmenų sulčių vartojimas padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso žmonėms, kurie yra labai imlūs tam stresui – pvz., gyvenantys dideliuose miestuose.

Taip pat miežių želmenys padeda kovoti su įvairiomis priklasuomybėmis. Ten esanti glutamo rūgštis mažina potraukį žalingoms medžiagoms, tokioms kaip alkoholis, kava, nikotinas, narkotikai ar netgi saldumynai.

http://www.drugs.com/npc/barley-grass.html

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.