Interviu su Sauliumi Urbonu: „Stresinių situacijų vengti nereikia, – tai gyvenimas!“

Pristatome šiuo metu daugeliui aktualų interviu su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju – Sauliumi Urbonu, tinklalapio http://www.susaulium.lt/ įkūrėju. Interviu metu Saulius papasakojo, kaip elgtis atsidūrus stresinėse situacijose ir kokia mityba yra efektyviausia norint išlikti sveikais ir laimingais.

Sveiko gyvenimo būdo žinovas atskleis, kaip pradeda rytą, kuris leidžia jaustis puikiai visą dieną bei kodėl 5 Tibeto pratimai sulaukė tokio didelio pasisekimo.

Kokias problemas padedate spręsti žmonėms ir kokiais būdais?

Sveikata, harmonija, efektyvumas, drąsa, charizma pasitikėjimas – tai yra tai, ko žmonės siekia ir į mane kreipiasi, kai pajunta, kad pribrendo pokyčiams ir nori tą padaryti greitai bei efektyviai. Vieni kreipiasi, kai nori išspręsti problemas, o kiti – atverti galimybes.

Tačiau padedate ne tik išlikti sveikiems, bet ir gerinate asmenines būdo savybes?

Nesu vien tik sveikatos mokytojas, padedu žmonėms tapti efektyviais jų veiklose, siekiuose, savęs pažinime. Dirbu visada tik kompleksiškai: psichologinė motyvacija, fizinių pratimų sistemos, meditacijos ir mityba. Mokytojo misija padėti atrasti savo kelią sparčiau ir nenuklystant į lankas.

Šiais laikais labai daug stresą patiriančių, išsibalansavusių žmonių. Kaip Jūs patartumėte tvarkytis su stresinėmis situacijomis ir kaip jų išvengti?

Stresinių situacijų nereikia vengti – tai gyvenimas! Valdyti stresą taip, tai labai svarbu ir aktualu ir ypač XXI amžiuje. Dauguma žmonių tiesiog ne iki galo save supranta, susikuria iliuzinę tikrovę ir praranda balansą. Vienintelis kelias jį atstatyti, tai savivoka, meditacijos ir socialinė integracija. Viso to nemoko mokyklose, tas pamokas turime išmokti patys arba su kitų, žinančių kaip tą padaryti, pagalba.

Savo seminarų metu taip pat kalbate apie viešąjį kalbėjimą ir charizmą. Ar charizmą galima išsiugdyti ir kiek tai kainuoja pastangų?

Charizmos negalime išsiugdyti tiesiogiai, ji priklauso nuo daugelio kitų savybių: motyvuojančios gyvenimo vizijos turėjimo, drąsos, pasitikėjimo savimi ir, neabejotinai, energijos. Charizmatiška asmenybe galime tapti beveik kiekvienas, bet ne visi to TIKRAI nori. Charizma – kai kiti tavimi tiki ir pasitiki, o tu turi jėgų juos vesti.

Tinklapyje pateikiate keletą sveikuoliškų receptų, ar Jūs propaguojate vegetarizmą, žaliavalgystę ir kodėl?

Aš nelinkęs savęs priskirti vienai ar kitai mitybos pakraipai, bet be jokios abejonės galiu patvirtinti tiek remdamasis savo praktika, tiek savo mokinių pasiekimais, kad šviežias, neapdorotas termiškai maistas yra geriausias pasirinkimas ir, jei tokio maisto mūsų racione yra mažiau kaip 60%, tai tiesus kelias į ligą. Ir nors bendrieji mitybos dėsniai galioja visiems, bet individualumas pasirenkant produktus būtinas.

Rašote apie 5 Tibeto pratimus, šiuo metu jie labai populiarūs. Gal galite paaiškinti, kur galėtų slypėti jų populiarumo priežastis ir kuo jie naudingi žmogaus organizmui?

5 Tibeto pratimų populiarumo priežastis jų paprastumas. Penkis pratimus esame pajėgūs išmokti ir atsiminti kiekvienas. Vadinasi išmokę, galime savarankiškai juos atlikinėti ir nesiderinti su nei klubais, nei su treneriais. Kita šių pratimų populiarumo priežastis – jų kompleksiškumas ir tikrai jaučiamas poveikis. Bėda tik tame, kad beveik niekas jų neatlieka teisingai…

Legenda pasakoja, kad iš kartos į kartą Tibeto vienuoliai perduoda pratimų kompleksą, kuris iki gilios senatvės padeda išsaugoti jauną ir sveiką kūną. Šių penkių pratimų veikimo mechanizmas gana paprastas. Žmogaus kūne yra septynios pagrindinės čakros (energijos centrai). Žmogui senstant energijos centrai silpsta, o gyvybiškai svarbi energija blokuojama arba sulaikoma – taip atsiranda ligos, vyksta senėjimas. Greičiausias būdas susigrąžinti jaunystę, sveikatą ir gyvybingumą – pradėti šiems energijos centrams vėl normaliai veikti.

Tai gali padaryti penki paprasti pratimai, apjungiantys dvidešimt vieną jogos pratimą. Todėl kartais ši mankšta dar vadinama Tibeto joga. Kiekvienas iš jų atliekamas nuo 3 iki 21 karto. Reguliariai praktikuojant 5 Tibeto pratimus, sumažėja stresas ir raumenų įtampa subalansuojama kūno energijos sistema, auga fizinis pajėgumas ir lankstumas, didėja raumenų tonusas, valomas organizmas, sustiprėja pilvo presas, sumažėja liemens apimtis, gerėja atmintis, nebekankina dažna nuotaikų kaita.

5 Tibeto pratimai

Žmonės visais laikais ieško gyvenimo prasmės, ar Jūs ją sau atradote ir kas tai yra?

Manau, kad tik ieškantis gyvenimo prasmės ir yra ją suradęs. Skirtingais gyvenimo tarpsniais prasmė vis kita, todėl, kol nesustojame jos ieškoję, gyvename prasmingą gyvenimą.

Kiekvienas turime poilsinio sekmadienio viziją: vieniems tai gulėjimas lovoje iki pietų, kitiems rytinis bėgiojimas parke. Koks yra puikus sekmadienio rytas pagal Jus?

Man rytas tiek sekmadienio, tiek visų kitų savaitės dienų vienodas – lengvas pabėgiojimas, mankšta, kontrastinis dušas ir šviežių vaisių su žalumynais kokteilis. Ir aš pasiruošęs dienai.

Kokios asmenybės Jus labiausiai žavi ir kodėl?

Išmintis, tolerancija, inteligencija, empatija, profesionalumas – šios savybės kiekvieną žmogų daro vertą pagarbos ir susižavėjimo.

Koks Jūsų gyvenimo moto?

Mokytojo misija – padėti surasti individualų kelią, o ne primesti savąjį.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 2 / 5. Vertintojų: 1

Kol kas įvertinimų nėra.