Vaikui įtrūko lūpų kampučiai. kas tai galėtų būti ir ką daryt?

Lūpų kampučių įtrūkimas pasitaiko gana dažnai. Jis žinomas kaip kampinis cheilitas, t.y. lūpų uždegimas. Šis negalavimas apibūdinamas lūpų odos paraudimu ir įtrūkimu. Priežastys gali būti įvairios, bet dauguma jų yra „vietinės“ – atsiranda iš pačių lūpų arba aplink lūpas. Sykį įtrūkus lūpų kampams, dėl seilių kaupimosi gali atsirasti infekcija, dažniausiai Candida albicans mielių.

Dažniausiai cheilitas atsiranda vaikams ir jauniems žmonėms, kurie miegodami seilėjasi ir/arba nešioja ortodontinius breketus. Lūpų kampų įtrūkimai labiau išryškėja šaltame ir sausame ore. Kai kampučiai įtrūksta, žmogus pradeda juos laižyti, kad palaikytų drėgmę, o taip pasidaro lengva prisikabinti infekcijai. Cheilito priežastis, atsirandanti burnoje, gali būti bet kas, kas paveikia sveiką ir normalų seilėjimąsi arba sausina burną ir dėl to priveda prie infekcijos. Ktos priežastys gali būti sisteminiai (viso kūno ) negalavimai, tokie kaip mažakraujystė dėl geležies trūkumo, B grupės vitaminų trūkumas, diabetas ir vėžys, dėl kurių irgi gali įvykti burnos gleivinės pokyčių.

Chroniškos mielių infekcijos gali suteikti tik nedidelį diskomfortą, o stiprios infekcijos gali paveikti ir visą burną bei gerklę. Bet kuriuo atveju jos gali būti gydomos vidiniais ar išoriniais vaistais nuo mielių. Gali būti naudojami antigrybiniai tepalai, kuriais reikia tepti burnos kampučius keletą kartų per dieną. Jei infekcijos atsirado iš burnos, jos pasikartos, jeigu gydysite tik burnos kampus. Smulkioms mielių infekcijoms gydyti gali būti naudojamas burnos skalavimas chlorheksinu. Nors tai ir nedažnai pasitaiko, sisteminiai negalavimai, dėl kurių gali atsirasti burnos įtrūkimai, irgi turi būti gydomi.

Taigi pirma jums reikėtų su gydytojo pagalba išsiaiškinti, kodėl atsirado tie įtrūkimai, tada žinosite ir kaip gydyti. Sėkmės!

http://www.deardoctor.com/inside-the-magazine/issue-15/cracked-corners-of-the-mouth/

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Vertintojų: 1

Kol kas įvertinimų nėra.