Kur kreiptis jei neturiu kur prisiregistruoti Lietuvoje, ar yra kokia pagalba esant tokioje situacijoje?

Ačiū už jūsų klausimą. Ne paslaptis, jog gyvenamosios vietos deklaravimas Lietuvoje yra ganėtinai painus reikalas. Ypač žinant tai, jog dažniausiai tai atrodo „ilgo nueito kelio“ reikalausiantis dalykas.

Tačiau išties taip nėra. Taip, tam, kad galėtumėte prisiregistruoti pas šeimos gydytoją, gyvenamosios vietos adresas taip pat reikalingas. O gyvenamąją vietą reikia deklaruoti. Pagal LR deklaravimo įstatymą gyvenamąją vietą deklaruoja LR piliečiai, užsienio piliečiai ar asmenys be pilietybės, gyvenantys Lietuvoje.

Jei jūs nusprendėte gyventi Lietuvoje, galite paprašyti draugo pas kurį apsistojote, kad pateiktų sutikimą jo, kaip jūsų gyvenamosios vietos, deklaracijai. Jūsų deklaruota vieta taip pat gali būti tėvų, senelių, giminių, jei pastarieji sutinka, gyvenamoji teritorija, net ir neesanti tame pačiame mieste. 

Norint deklaruoti gyvenamąją vietą tereikia pateikti keletą dokumentų:

  1. Asmens tapatybę įrodantį dokumentą ar leidimą gyventi LR;
  2. Dokumentą, patvirtinantį nuosavybės ar kitokio teisėto valdymo ar naudojimo teisę į gyv. patalpas, kurių adresu deklaruojama vieta;
  3. Gyvenamosios vietos savininko teisiškai ir jo parašu patvirtintas sutikimas leisti deklaruoti gyv. vietą.

Yra taikomos kelios papildomos sąlygos esant globai/rūpybai, tačiau tai tik dar vienas papildomas sutikimas, ji deklaraciją pildo globėjas.

Jei jūs apskritai neturite jokios gyvenamosios vietos, jūs galite būti įtrauktas į gyv. vietos neturinčių asmenų apskaitą. Kartais būna galima registruotis prie miesto savivaldybės. Šiuo specifiniu klausimu reikėtų kreiptis tiesiogiai į miesto savivaldybę galimoms alternatyvų paieškoms.

Jei turite sutikimą, kuris teigia, kad galite naudotis, tarkim, draugo adresu kaip jūsų gyv. vieta, visus dokumentus ir prašymus pateikti galite ir neišėjęs iš namų – internetu. Apsilankykite „Elektroniniuose valdžios vartuose„, kuriuose rasite visą reikiamą informaciją ir kontaktus bei adresus jus dominančiais klausimais.

Pabaigai norėčiau paminėti, kad jei grįžote į Lietuvą ilgesniam laikui, tikėtina, pas draugą ilgai negyvensite ir vis tiek turėsite susirasti savo būstą. Jei nuomotumėtės būstą, jo savininkas galėtų suteikti sutikimą „prisideklaruoti“ to būsto adresu, o tada galėtumėte pasirūpinti ir sveikata, ir kitais, neramumą keliančiais klausimais.
Tačiau jei į Lietuvą grįžote tik trumpam, būsto deklaruoti neprivaloma. Taip, už gydymo paslaugas gali tekti susimokėti, bet ir turint deklaraciją už daugelį jų, tikėtina, vis tiek reikėtų mokėti.

Linkiu rasti tinkamą sprendimą!

Sėkmės!

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.