Interviu su arjuvedos specialistais Asta ir Vytautu Keturkomis: “ Kartus skonis pirmiau, tada gyvenimas bus saldus“

Apie ajurvedą kalbėjomės su Ajurvedos konsultante, „Ajurvedos akademijos“ lektore, konsultuojančia gydytoja Asta Keturkiene bei ajurvedinių masažų specialistu Vytautu Keturka. Interviu metu išsiaiškinome, kas vis dėlto yra Ajurveda, kokie yra pagrindiniai šio gyvenimo būdo ir gydymo sistemos principai bei kokia pagrindinė Ajurvedinių masažų paskirtis. Gyvenimu besidžiaugiantys sutuoktiniai taip pat pasidalino itin praktiškais patarimais bei receptais, kurie padės išlikti sveikiems ir gyvybingiems.

Kas yra Arjuveda ir kuo ji gali būti naudinga?

Ajurveda yra mokslas apie džiaugsmingą gyvenimą, tuo tarpu alopatinė medicina yra mokslas apie ligas. Nusistačius (be specialisto pagalbos gali būti sunku) savo dominuojantį konstitucinį tipą, pagal jį maitinantis atsižvelgiant į metų laiką, siekiant gyventi satvos – dorybės – būsenoje mes gyvensime sveikai ir džiugiai.

Kada ir kaip Jūsų gyvenime atsirado Ajurveda, kodėl būtent tai?

Asta: Dirbdama gydytoja klasikinėje medicinoje seniai supratau, kad gydau ne pačią ligą, o tik jos simptomus. Tai neteikė pasitenkinimo. Ieškojau nežinia ko, tikėdama, kad turi būti išsamesni ir giluminiai atsakymai į mano klausimus – kodėl mes sergame ir kaip gydyti ligos priežastis. Prieš kokius septynis metus kartu su vyru išgirdome pirmą Ajurvedos paskaitą – ji sužavėjo. Paskui buvo daug paskaitų, seminarų, studijos Ajurvedos akademijoje Lietuvoje ir Indijoje. Mokytojai sužavėjo mus, nes klausant jų matėsi, jog patys praktikuoja dėstomas tiesas – ramūs, pakantūs ir gal kvailokiems klausimams, jų atmintis puiki, nepameta minties, per pertraukas nereiki parūkyti ar kavos išgerti, be antsvorio, sveikai atrodantys. Jeigu aš, nuo kurios sklinda tabako dūmų kvapas, aiškinsiu apie rūkymo žalą – kokia bus nauda? Ajurveda didžiulį dėmesį skiria ligų prevencijai bei paaiškina jų priežastis. Labai daug logikos tame moksle, dvasingumo ir genialaus parastumo.

Kaip Arjuveda pakeitė Jūsų gyvenimą?

Praktikuojamos Ajurvedos žinios pagerino mūsų su vyru gyvenimo kokybę tiek emociškai, tiek fiziškai praplėtė pažiūras į mūsuose ir aplink mus vykstančius reiškinius. Davė praktines žinias, kuriomis džiaugsmingai dalinamės.

Kaip remiantis Arjuveda reikia sveikai maitintis? Ar tai nesudaro didelių sunkumų gyvenant Lietuvoje?

Mes įpratę tenkinti savo penkias jusles. Pirmiau saldaus skonio ieškant gyvenimas apkarsta. Ajurveda sako – kartus skonis pirmiau, tada gyvenimas bus saldus. Tai reiškia – askezės, ko nors neišmintingo atsisakymas duoda rezultatus – sveiką džiugų gyvenimą, kai kūnas netrukdo būti naudingiems kitiems ir vykdyti Dievo valią. Trumpai kalbant apie ajurvedinę mitybą, reikia atsakyti sau į klausimus – kada, kiek, ką ir kaip valgau.

Tikriausiai tai nėra lengva padaryti?

Sunkiau yra sirgti, blogai jausits. Ajurvedinis maistas yra nerealiai skanus, jame yra visi šeši skoniai, tik, priklausomai nuo kiekvieno mūsų konstitucinio tipo, skirtingomis proporcijomis.

Ar lietuvimas tikrai tinka šis mitybos būdas, mes, atrodo, esame labai toli nuo Indijos.

Dirbdama su studentais visada jų prašau lietuvių tautosakoje surasti Ajurvedos ir Vedų išmintį. Kiek daug mūsų proseneliai žinojo ir praktikavo, tik nevadino Ajurveda. Dienos režimas – su vištomis gulkis, su gaižiais kelkis ir panašiai. Vydūnas ajurvediškai sau išsigydė tuo metu nepagydomą džiovą. Mums nereikia kasdien valgyti ryžių arba naudoti aštrius indiškus prieskonius. Mes gyvename kitoje klimatinėje zonoje, turime kitaip funkcionuojančią fermentinę sistemą, todėl mes patys valgome daug vietinių žolelių ir uogų, geriame lietuviškų žolelių arbatas, rekomenduojame jas ir kitiems.

Kaip Ajurvedos daktaras diagnozuoja ligą? Gal galite papasakoti, kaip vyksta konsultacijos?

Konsultacija vyksta mažiausiai valandą. Jau iš balso telefonu tariantis dėl susitikimo laiko daug galiu pasakyti apie žmogų. Jo manieros, eisena, mimika, plaukai, nagai, odos spalva, akys, nusiskundimai, ligos anamnezė padeda nustatyti konstitucinį tipą, pulsodiagnostika tam pagelbsti. Aiškinamės paciento dienos režimą, mitybos įpročius. Konsultacijos metu visada daug aiškinu, nes manau, kad žmogus turi suprasti tam tikrus dėsningumus, tada jo motyvacija keisti savo mitybą ir gyvenseną bus geresnė ir stabilesnė. Koreguoju mitybą, aiškinuosi apie paciento tarpusavio santykius šeimoje ir darbe, nes nekeisdamas savo požiūrio ir toliau gyvendamas konflikte jo savijautos pagerėjimas bus tik laikinas. Aptariame, kokios organizmo valymo ir sveikatinimo procedūros kiekvienu konkrečiu atveju yra reikalingos.

Kuo Ajurvedos gydymo būdai skiriasi nuo įprastai suvokiamų, Vakarų pasaulio žmonėms?

Vakarų pasaulio žmonės įpratę prie greito vaistų poveikio. Ajurvedoje rezultatas pajaučiamas ne iškarto, reikia įdėti savų pastangų atsisakant vergavimo mūsų karaliui – liežuviui ar tinginystės bei kitų kenksmingų įpročių. Čia reikia pačiam dirbti ir pačiam prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Užtat rezultatai stabilūs, ilgalaikiai ir giluminiai. Mirsime visi, bet didžiulis skirtumas kaip – oriai ar gyvendami vegetacijos būsenoje. Suprantant, kad aš esu siela – nemari, amžinai jauna ir sveika, tik dabar gyvenanti Astos, Vytauto ir kitų žmonių laikinuose ir nuolatos problemas sukeliančiuose kūnuose.

Ar įmanoma Ajurvedą derinti su lietuvių liaudies medicina?

Ajurveda yra visų medicinos šakų pradininkė. Ajurvedos traktatuose prieš tūkstantmečius aprašyti: kaukolės atvėrimas – trepanacija, plastinės operacijos ir kt. ji dera su bet kokia medicina. Lietuviškos žolelės ir gyduolių išmintis yra verti didesnės pagarbos ir pripažinimo.

Kuo ypatinga organizmo valymo procedūra – pančakarma? Kaip ji turėtų būti taikoma žmogaus gyvenime?

Pančakarma yra organizmo valymas, susidedantis iš penkių procedūrų. Tai: įaliejavimas, prakaitavimas, vėmimas, gydymas klizmomis ir kraujo nuleidimas dėlių pagalba. Yra įvadinis laikotarpis – pasiruošimas Pančakarmai, pati Pančakarma ir laikotarpis po jos. Esmė – išvalyti mūsų organizme sukauptus toksinus ir pasveikti arba bent jau pagerinti savo sveikatą. Lietuvoje ji dar niekur neatliekama, tam tikri jos fragmentai taikomi ir Satvikoje. Po Ajurvedos specialisto konsultacijos labai palengvinta galima ir namuose. Mes per savo gyvenimą tiek esame visko prikaupę, kad save pasivalyti kartą kitą metuose yra labai naudinga.

Kuo ypatingi Arjuvediniai masažai ir kaip dažnai reikėtų žmonėms leisti save tuo palepinti?

Vytautas: Deja, mūsų klientai irgi dažnokai naudoja terminą – save palepinti ajurvediniu masažu. Nesame mokyti, kad ajurvedinis masažas visų pirma yra kūno bei proto ligų profilaktika bei gydymas. Tiesa, jis stipriai ramina, mažina stresą, todėl dažnokai painiojamas su vien malonumo procedūromis. Iš tikrųjų tai ajurvedinio masažo metu aliejus į kūną įsiskverbia iki 5 – 7cm, maitina jį, tame tarpe sąnarius tiek kūne, tiek tarp stuburo slankstelių. Atjaunina ne tik odą, bet ir visą organizmą, nes detoksikuoja surišdamas ir per natūralius kanalus juos šalindamas. Mažina raukšles, atitolina senėjimo ptocesus. Gerina miego kokybę, todėl puikiai gydo nemigą, tam yra Shirodara procedūra, plaukų slinkimą ir ankstyvą žilimą. Mažina arba nuima stresą, todėl veikia imunitetą stiprinančiai, kelia darbingumą. Yra procedūros lėtiniams galvos, gerklės, ausų skausmams, kosuliams, sinusų patologijai, lėtinėms slogoms gydyti. Procedūrų dažnis yra individualus.

Kokie būdai Jums padeda stiprinti ir ugdyti savo sielą?

Sielą padeda gydyti meditacija, malda, šventraščių skaitymas ir jų žinių praktikavimas, paskaitos, pokalbiai su Mokytojais ir bendravimas su bendraminčiais. Supratimas, kad viskas, kas vyksta, yra teisinga, tik aš turiu suprasti pamoką, deja, dažnai, skausmingą.

Ruduo – dažnas peršalimų sezonas. Kokiomis priemonėmis patartumėte stiprinti savo imunitetą?

Imuniteto svarbu nesilpninti, todėl reikia laikytis dienos režimo, mažinti streso foną kasdienoje, tinkamai maitintis, riboti seksualinius kontaktus, kartas nuo karto pasivalyti organizmą, pasportuoti, visiškai atsisakyti kenksmingų įpročių arba juos minimalizuoti. Gyvybinė energija – odžes, vardant kurios turėtume valgyti, gaminasi tik ramybėje. Ji tiesiogiai susijusi su imunitetu.

Atjauninatis maistas – Rasajana – yra chyaivamprash, shatavari, ženšenis, mumijo, riešutai, medus ir jo produktai, pienas ir jo produktai, varnalėša, ajeras, alijošius, pienės, saldymedis, bazilikas, datulės, ajurvedinis masažas, sezamo laijus, ghi.

Imuninę sistemą ir fizines jėgas stiprina ir lygiomis dalimis sumaišyti imbieras, citrina ir medus. Nuplautą imbiero šaknį ir citriną su žievele sutarkuokite smulkia trintuve. Vaikams nuo 7 metų rekomenduojama vartoti po šaukštelį 2-3 kartus per dieną, suaugusiesiems – po desertinį šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Peršalus patartina skalauti gerklę keturių skonių – saldaus, sūraus, kartaus ir rūgštaus – skysčiu. Sumaišykite ketvirtadalį šaukštelio druskos, pusę šaukštelio medaus, vieną šaukštelį citrinos sulčių ir žiupsnelį čili pipirų. Skalaukite gerklę keletą kartų per dieną. Gerklę galima skalauti ir šiltu vandeniu, į kurio stiklinę įbertas šaukštelis ciberžolės miltelių ir ketvirtadalis šaukštelio valgomosios druskos.

Karščiuojant labai tinka kartaus skonio žolės, turinčios karštį mažinantį ir antibakterinį poveikį. Tai – islandinė kerpena, kartusis kietis (pelynas), imbieras, čiobreliai, ajerai, ramunėlės, medetkos ir bazilikai. Kartaus skonio žolės šalina toksinus iš organizmo, reguliuoja kepenų funkciją, mažina rūgščių kiekį. Jos tinka sergant gripu, infekcinėmis ligomis, bronchitu, hepatitu

10 česnako skiltelių užpilama alyvuogių aliejumi, 30 minučių pakaitinama ant silpnos ugnies, atvėsinama ir 1 savaitę palaikoma šaldytuve. Po to šiuo aliejumi skaninama bulvių košė, daržovių tyrė, troškiniai ir salotos.

Gripą, kvėpavimo takų ligas iš patalpos sėkmingai išbaido eglės bei pušų šakos. Prisilaužiu jų, primerkiu prie lovos ir miegu it kokiame miške. Naikina mikrobus ir svogūnas: nulupu jį, supjaustau plonais griežinėliais ir padedu netoli lovos.

Kvėpavimo takai bemat atsipalaiduoja ir kvėptelėjus sutarkuotų krienų. Padės ir karštas pienas su medumi ar su imbieru, įvairios arbatos (nasturtų, aviečių, šermukšnių žiedų ir kt.).

Pasijutus blogai nevalgyti bent dieną.

Arbata:

a.š smulkiai supjaustyto šv. immbiero, 1 a.š. kalendros sėklų vos sugrūstų 1 min puode juos pakepti kol paruduos, užpilt vandeniu, pavirti ir gerti užgulus nosiai, kosint, nusilpus.

Priešgripinis receptas:

  • 10g imbiero milt.
  • 10g juodųjų pipirų,
  • 10g gvazdikėlių,
  • 10g kardamono,
  • 10g cinamono,
  • 50g rudo cukraus.

Vartoti po 1a.š. 2 dienas ryte ir vakare su medumi arba šiltu vandeniu.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.