Ka daryti jaigu darbu vadovas pastoviai „stumia“ ant taves?

Tas jūsų darbų vadovas yra paprasčiausiai nebrandus žmogus, kuris nesugeba kontroliuoti savo jausmų ir susivaldyti neišsikeikęs ant pavaldinių. Įdomu tai, kad tokių viršininkų viršininkai kažkodėl dažniausiai nepastebi tokio jų elgesio. Čia pateikiami tokie patarimai, kaip su tokiais viršininkai tvarkytis pavaldiniams: 

  1. Susitaikykite su tuo, kad turite nesubrendėlį vadovą. Sumažinkite savo lūkesčius. Šitoks viršininkas niekada nebus protingas, brandus, tiesiog svajonių vadovas. Taigi to ir tikėkitės, kad jis visada elgsis kaip kaprizingas dvimetis berniukas – tada neteks nusivilti.
  2. Nepriimkite to asmeniškai. Karštakošiai viršininkai rėkia ant visų, išskyrus tuos, kurie už juos viršesni. Todėl prisiminkite, kad jis to jums asmeniškai netaiko.
  3. Neatsakykite tuo pačiu. Jei nusikeiksite atgal ant vadovo, tai tik paaštrins situaciją. Kadangi tas viršininkas už jus viršesnis, galite ir išlėkti iš darbo. Aišku, taip neteisinga, bet taip jau yra. Taip pat ir nenutaisinėkite visokių minų bei nevartykite akių.
  4. Prisiminkite, kad vienas iš jūsų turi elgtis kaip suaugęs, o tai būsite jūs. Jei du žmonės elgiasi kaip maži vaikai, rezultatas būna vaikų peštynės. Ir kadangi jūsų vadovas jau elgiasi kaip mažvaikis, tada jau jūs turėsite kontroliuoti situaciją.
  5. Giliai įkvėpkite ir mintimis atsijunkite nuo viso to. Kad liktumėte ramus žodžiais, turite būti ramus fiziškai ir emociškai. Giliai įkvėpkite, kad sumažintumėte fizinę įtampą. Tada mintyse pašalinkite save iš šios situacijos, pvz., pasistenkite galvoti apie ką nors kitą, ne apie darbą. Arba pabandykite žiūrėti į savo vadovą taip, lyg stebėtumėte viską iš šalies. (Jis atrodys tikrai kvailai.)
  6. Palaukite, kol audra nurims. Jei nekurstysite ugnies, jūsų darbų vadovas ilgainiui atvės. Su piktu žmogumi neįmanoma palaikyti normalaus pokalbio, taigi reaguokite neutraliai ir minimaliai.
  7. Koncentruokitės į savo darbą, o ne į jo keiksmus. Kai jūsų vadovas jau pajėgs normaliai kalbėti, užmirškite jo protrūkį ir toliau diskutuokite apie reikalus.
  8. Palaikykite savo humoro jausmą. Nors ir nekyla noras juoktis, kai jus keikia, kartais tokie vadovai atrodo kaip visiški idiotai. Jei tokioje situacijoje rasite ką nors juokingo, jums pasidarys lengviau.
  9. Atsakykite jam, kai nusiramins (bet tik tokiu atveju, jei tas jūsų vadovas yra racionalus žmogus). Kai kurie viršininkai yra iš esmės nieko, bet kartais išsimuša iš pusiausvyros. Jie gali būti atviri atsiliepimams apie jų elgesį, o kai kurie netgi stengiasi pasikeisti.
  10. Apšvieskite jį apie jo pykčio kainą. Karštakošiai vadovai nesuvokia, kad toks jų elgesys ilgainiui jiems kainuos, nes darbuotojai vengia jiems sakyti blogas naujienas. Iš tikrųjų, žmonės apskritai pradeda jų vengti. Užtat jie nemato, kad išvengtų daugybės problemų, jei žmonės nebijotų jiems pateikti naudingos informacijos.
  11. Susikurkite strategijų kartu su kitais. Kadangi tokie vadovai paprastai išsikeikia ant visų, nebus sunku susirasti paramos grupę. Pažiūrėkite, ar jūsų bendradarbiai nesurado kokių būdų išvengti jo keiksmų arba jį nuraminti.
  12. BET – jei jūsų vadovas peržengia bet kokias ribas ir pradeda prieš jus smurtauti, pakalbėkite su personalo vadovu arba aukštesniais viršininkais. Karštakošis vadovas – tai viena, bet psichologiškai smurtaujantis – jau kas kita. Jei jūsų vadovas ištisai taip elgiasi ir sukelia nesibaigiantį emocinį stresą, jums reikės su kuo nors pasikalbėti. Jokia firma neturėtų toleruoti tokio darbų vadovo, todėl tai reikėtų žinoti kam nors iš aukščiau.
  13. Jei situacija negerėja, pasiieškokite kito darbo. Galbūt jūs išmoksite susidoroti su tokia situacija, galbūt galėsite ją pakeisti. Bet jei nė vienas variantas čia netinka, jums reikėtų susirasti darbą, kur aplinka būtų profesionalesnė. Psichologiškai smurtaujantis vadovas gali pridaryti žalos jūsų psichinei ir fizinei sveikatai, ir joks darba nėra to vertas, nesvarbu kaip jis jums patiktų.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.