Kaip reikia pagaminti lazaniją?

Klasikinę lazaniją sudaro 3 dalys: tešlos lakštai, mėsos padažas ir baltasis padažas, sluoksniais sudėtos į kepimo indą.

Mėsos padažui reikės:

3 šaukštų alyvuogių (arba augalinio) aliejaus 
50 g sviesto 
2 vidutinio dydžio svogūnų 
5 česnako skiltelių 
2 didelių morkų 
600 g jautienos faršo per pusę su kiaulienos faršu 
5 šaukštų pomidorų padažo 
400 g konservuotų pjaustytų pomidorų 
1 valgomojo šaukšto itališkų žolelių ir 1 lauro lapelio 
Druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Baltajam padažui reikės:

80 g sviesto 
3 šaukštų miltų 
1 l pieno 
1/3 šaukštelio muskato kevalų miltelių 
200 g parmezano 
1 vištienos sultinio kubelio

Taip pat reikės:

200 – 250 g lazanijos lakštų 
1 valgomojo šaukšto itališkų žolelių

Yra daugybė mėsos padažo „Bolognese” versijų, o maniškė – visai paprasta be vyno, pieno ar salierų, tik su morkytėmis, kurios padažui suteikia natūralaus saldumo, nepaprastai derančio su pomidorų rūgštumu.Taip pat svarbu yra naudojama mėsa. Nors liesa jautiena yra sveikiau, bet troškinant ilgesnį laiką ji išsausėja, todėl visada naudoju jautienos ir kiaulienos mišinį, tai užtikrina sultingą ir minkštą mėsą.

Mėsos padažą gaminsim taip:

1. Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir kepkite su aliejumi ir sviestu 1 min. Nulupkite, sutrinkite česnakus ir įmaišykite į svogūnus. Morkas nulupkite, sutarkuokite ir įmaišykite į svogūnus su česnakais. Kepkite apie 4 minutes, kol morkos suminkštės.

2. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol parus, nuolat maišydami, kad nebūtų gumulų apie 9 min. Paskui įmaišykite itališkų žolelių, pomidorų, pomidorų padažo, lauro lapelį, druskos ir maltų juodųjų prieskonių. Troškinkite ant mažos ugnies 30 – 45 min. (jei turite laiko, galite troškinti iki 2 val.), kartais pamaišydami. Jei reikia įpilkite lašelį vandens arba sultinio (aš visada naudoju sultinį; apie 100 – 125 ml). Troškinant puodas turi būti uždengtas. Kai padažas ištrokšta, papildomai įdėkite mažą cukraus šaukštelį, jei trūksta saldumo; arba druskos žiupsnelį, jei trūksta sūrumo.

Gaminant baltąjį padažą, iš pradžių paruošiu pieną (tačiau tai tikrai nėra būtina): jį užverdu su nedideliu nuluptu svogūnu, keletu gvazdikėlių ir lauro lapu. Prieš išgriebiant svogūną, gvazdikėlius ir lauro lapą, puodą atidedu į šalį ir palieku pastovėti apie 5-10 min.

Kad supylus į puodą pieną jis neprisviltų, puodą suvilgykite šaltu vandeniu.

Gaminant lazaniją, baltajį padažą visada naudoju dar šiltą, kadangi atvėsęs jis tampa itin tirštas, o tai apsunkina šlakstymo procesą.

Baltąjį padažą gaminsim taip:

1. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišydami plakimo šluotele kepkite 3-4 min., kol išnyks žalių miltų skonis. Maišant supilkite pieną, užvirkite ir pavirkite (nuolat maišant) apie 2 min. Pagardinkite tarkuotu muškato riešutu ir sultiniu. Nuimkite nuo ugnies, 3 minutes palikite atvėsti, o tada įmaišykite sūrį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Pirmiausiai ant kepimo indo dugno tolygiai paskleiskite pusę mėsos padažo, tada valg. šaukštu užpilkite ploną baltojo padažo sluoksnį. Tuomet išdėliokite pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleiskite likusį mėsos padažą, ant jo vėl užpilkite baltojo padažo sluoksnį. Dar kartą išklokite lazanijos lakštus, ant jų užpilkite likusį baltąjį padažą. Ant jo užbarstykite  itališkų žolelių. Kepkite įkaitusioje orkaitėje maždaug 30-40 minučių, kol lazanijos viršus apskrus.

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.