Kiek per dieną vertėtų pabūti gryname ore?

Gryno oro gavimo atžvilgiu tai buvimo lauke tikriausiai per daug nebus, nebent ten, kur gyveni, būtų labai didelis oro užterštumas. Bet jeigu nori žinoti apie tai, kiek reikia būti saulėje, kad pasigamintų pakankamai vitamino D, tai čia labai priklauso nuo metų laiko. O truputį pabūti saulėje tikrai verta, kad ir kaip mus gąsdintų odos vėžio pavojumi. Tyrimas parodė, kad tie, kurių organizme yra mažiausiai vitamino D, daugiau negu dvigubai rizikuoja 8 metų bėgyje numirti nuo širdies ligų ir kitų priežasčių negu tie, kurie turi daugiausiai vitamino D.

Žiemą mūsų klimato zonoje neįmanoma gauti vitamino D iš saulės, nes saulė žiemos metu tiek nepakyla, kad pro atmosferą pralįstų pakankamai ultravioletinių B spindulių. Bet vasara yra puikus metas pasikrauti vitamino D atsargų. Kai saulės UV-B spinduliai pasiekia odą, įvyksta reakcija, kurios dėka odos ląstelės gamina vitaminą D. Jei tavo oda šviesi, ekspertai sako, kad 10 minučių pasivaikščiojimas vidurdienį, dėvint šortus ir marškinėlius ir be kremo nuo saulės, surenka pakankamai spinduliuotės pagaminti 10000 tarptautinių vienetų (IU) vitamino D. Tamsiaodžiai ir vyresnio amžiaus žmonės gamina mažiau vitamino D, ir daugelis nepakankamai jo gauna su maistu. Žmonėms iki 50 metų rekomenduojama per dieną jo suvartoti 200 IU, iki 70 m. – 400 IU ir virš 70 m. – 600 IU, bet daug ekspertų mano, kad tiek toli gražu nepakanka. Jų manymu, žiemą reikėtų vitamino D suvartoti apie 2000 IU su maisto papildais, o vasarą kasdien gauti po dozę saulės šviesos.

Kuo tamsesnė oda, tuo geriau ji būna apsaugota nuo odos vėžio, bet mažiau sugeria UV-B spindulių. Kiek galima saugiai būti saulėje, dar priklauso nuo to, kiek kūno būna atidengta ir nuo dienos meto. Jei tavo oda šviesi ir vidurdienį deginiesi paplūdimyje be kremo nuo saulės, tau tereikės kelių minučių. Jei esi jau įdegusi, tam reikės kažkur 15-20 minučių. Juodaodžiam žmogui gali prireikti šešiskart tiek laiko pasigaminti tiek pat vitamino D kiek šviesiaodžiui, bet tuo įsitikinti reikėtų padaryti daugiau tyrimų, nes tokie dalykai tirti labai mažai.

http://health.usnews.com/health-news/family-health/heart/articles/2008/06/23/time-in-the-sun-how-much-is-needed-for-vitamin-d

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.