Kaip gi išdresiruoti šunį?

Svarbiausi dalykai dresuojant šunį yra šie:

  1. Apdovanoti šunį už tinkamą elgesį.
  2. Žiūrėti, kad neapdovanotum už nepageidaujamą elgesį.

Vienas iš dažniausių šunų savininkų nusiskundimų – kad šuo jų „neklauso“. Bet įsivaizduokite save šuns vietoje. Jeigu kas nors pastoviai taukštų jums nesuprantama kalba, kiek ilgai to klausytumėte? Turbūt neilgai. Kad efektyviai mokytumėte šunį, reikia suprasti, kaip jis mokosi. Šunys mokosi per savo elgesio pasekmes, kurios atsiranda tučtuojau. Tai apsprendžia, kaip jie elgsys ateityje.

Kai kurie dresūros metodai remiasi bausmėmis, tokiomis kaip barimas arba timptelėjimas už pavadžio, kad šuo nesielgtų taip, kaip nenorite, kad elgtųsi. Kiti metodai koncentruojasi ties šuns mokymais jums pageidaujamų dalykų. Abu gali būti veiksmingi, bet pastarasis kiek veiksmingesnis ir malonesnis tiek jums, tiek šuniui. Pvz., galima naudotis skanukais, žaidimais ir pagyrimais, kai mokote šunį nešokinėti ant žmonių. Kitas metodas būtų gerai timptelėti šunį už pavadžio kiekvieną kartą, kai jis šoka ant žmogaus. Ir vienas, ir kitas metodas duos tą patį rezultatą – šuo daugiau nebešokinės. Bet pagalvokite apie šiuos dalykus:

  • Jūsų šuo gali pradėti manyti, kad žmonių reikia bijoti, nes kiekvieną kartą bandydamas juos pasveikinti gauna į kailį – vadinasi, kitą kartą pamatęs žmogų gali pradėti ant jo urgzti arba loti.
  • Jūsų šuo gali pradėti manyti, kad reikia bijoti JŪSŲ, nes duodate jam į kailį kiekvieną kartą, kai jis bando pasveikinti žmones.

Jeigu galima šunį išmokyti gerų manierų jo neskaudinant ir negąsdinant, kodėl to nedaryti? Taigi mokykite šunį daryti tai, ko jūs norite, o ne bauskite, kai jis daro tai, ko nenorite. Kai šuo ką nors padaro gerai, už tai apdovanokite jį kuo nors, ką jis mėgsta.

Taip pat šuo turi žinoti, kad už netinkamą elgesį jis apdovanojimų negaus. Nebūtinai reikia jį subarti ar duoti į kailį. Dažniausiai šunų motyvacija būna paprasta – jie daro tai, kas suveikia! Pvz., jie šokinėja ant žmonių tam, kad gautų iš jų dėmesio. Jie gali išmokti nešokinėti, jei nekreipsime į juos dėmesio. O kai šuo ramiai atsitupia, tada tegul jis gauna to norimo dėmesio.

Dar turėkite omeny šiuos dalykus:

  • Pasekmės turi būti neatidėliotinos. Šunys gyvena šia akimirka. Skirtingai negu mes, jie negali susieti įvykių ir patirčių, kuriuos sieja koks laiko tarpas. Tam, kad šuo susietų tai, ką jis daro su to pasekmėmis, tos pasekmės turi atsirasti tuoj pat. Pvz., jeigu šuo žaisdamas per stipriai grybšteli jums už rankos, iškart surikite „Fu!“ir baikite žaidimus. Tada šuniui būna aišku: jei įkąs žmogui, žaidimo daugiau nebebus. Taip pat ir apdovanojimas už gerą elgesį turi būti duodamas iš karto.
  • Pasekmės visada turi būti vienodos. Dresuojant šunį, jūs ir visi kiti, kas su juo bendrauja, turi į vienodą elgesį reaguoti vienodai. Pvz., jeigu kartais paglostote šunį, kuris ant jūsų šokinėja, o kartais subarate, šuo nebežinos, kaip elgtis.

Tai va tokios pagrindinės dresavimo taisyklės.

https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/training-your-dog

Įvertinkite šį įrašą:

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Vertintojų: 0

Kol kas įvertinimų nėra.